Zakysané „namáčky“

83
- reklama -

Suroviny
6 porcí

1 zakysaná smetana (250 ml)
A) 2 lžičky krenexu
B) 2 lžičky fíkového džemu
C) 2 lžičky kopru (naloženého)
sůl
bílý pepř (dle potřeby)

Postup přípravy receptu

  1. Zakysanou smetanu rozdělíme do tří mističek, do každé přidáme jednu z ingrediencí, podle chuti dosolíme, dopepříme. Tato variace byla vytvořena k uzenému lososu (a k tomu chleba s máslem), jako rychlé pohoštění.

Poznámka od kuchařky

Je to takový recept – nerecept, spíš pro inspiraci. Ale už se mockrát potvrdilo, že návštěvy, které ochutnaly, byly moc spokojené, a že by je prý něco podobného nenapadlo.

„Namáčky“ (nemám ráda slovo „dip“) se hodí i ke grilovaným masům. Fíkovou zavařeninu můžeme nahradit brusinkami. Někdy používám i česnek a strouhanou nivu, jindy strouhané vlašské ořechy, záleží na fantazii a obsahu spíže 🙂

A ještě tip: naložený kopr se většinou prodává ve velkých sklenicích, které nespotřebuji najednou. Proto si kpr rozdělím do tvořítek na ledové kostky a zamrazím (a pak přidávám i do kulajdy atd.)