
Suroviny
6 porcí
- 1 zakysaná smetana (250 ml)
- A) 2 lžičky krenexu
- B) 2 lžičky fíkového džemu
- C) 2 lžičky kopru (naloženého)
- sůl
- bílý pepř (dle potřeby)
Postup přípravy receptu
-
Zakysanou smetanu rozdělíme do tří mističek, do každé přidáme jednu z ingrediencí, podle chuti dosolíme, dopepříme. Tato variace byla vytvořena k uzenému lososu (a k tomu chleba s máslem), jako rychlé pohoštění.
Poznámka od kuchařky
Je to takový recept – nerecept, spíš pro inspiraci. Ale už se mockrát potvrdilo, že návštěvy, které ochutnaly, byly moc spokojené, a že by je prý něco podobného nenapadlo.
„Namáčky“ (nemám ráda slovo „dip“) se hodí i ke grilovaným masům. Fíkovou zavařeninu můžeme nahradit brusinkami. Někdy používám i česnek a strouhanou nivu, jindy strouhané vlašské ořechy, záleží na fantazii a obsahu spíže 🙂
A ještě tip: naložený kopr se většinou prodává ve velkých sklenicích, které nespotřebuji najednou. Proto si kpr rozdělím do tvořítek na ledové kostky a zamrazím (a pak přidávám i do kulajdy atd.)