Základní smetanová zmrzlina

73
- reklama -

Suroviny

1/2 l smetany
5 žloutků
120 g pískového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Ve smetaně rozmícháme žloutky a cukr, vložíme i s miskou do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme těsně k bodu varu, déle ne, srazily by se žloutky.

  2. Necháme vychladnout, občas zamícháme. Pak vložíme dobře zakryté důkladně vychladit do ledničky, nejlépe do druhého dne. Vložíme do strojku a zmrazíme.

  3. Tato zmrzlina zná spoustu variant:

  4. Vanilková: spolu s mlékem, žloutky a cukrem zahříváme i 1/2 – 1 lusk vanilky, který rozpůlíme a vyškrábneme dužninu do mléka, ale obal lusku přihodíme též. Před zmrazením přecedíme. Vanilkový cukr lze použít též, ale není to „ono“.

  5. Čokoládová: do základu přimícháme 100 g rozpuštěné vlažné hořké čokolády.

  6. Kakaová: do horkého základu rozmícháme vrchovatou lžíci kvalitního kakaového prášku.

  7. Kávová: do horkého základu přidáme lžíci kávy, může být i rozpustná.

  8. Oříšková: oříšky opražíme, vymneme ze slupek a jemně rozstrouháme. Přidáme do základu.

  9. Ovocná smetanová: část smetany nahradíme čerstvým ovocným protlakem (jahody, maliny,…), před mražením ještě vmícháme kousky ovoce.

Poznámka od kuchařky

Sami jistě přijdete na další chuťové variace