
Suroviny
- 1/2 l smetany
- 5 žloutků
- 120 g pískového cukru
Postup přípravy receptu
-
Ve smetaně rozmícháme žloutky a cukr, vložíme i s miskou do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme těsně k bodu varu, déle ne, srazily by se žloutky.
-
Necháme vychladnout, občas zamícháme. Pak vložíme dobře zakryté důkladně vychladit do ledničky, nejlépe do druhého dne. Vložíme do strojku a zmrazíme.
-
Tato zmrzlina zná spoustu variant:
-
Vanilková: spolu s mlékem, žloutky a cukrem zahříváme i 1/2 – 1 lusk vanilky, který rozpůlíme a vyškrábneme dužninu do mléka, ale obal lusku přihodíme též. Před zmrazením přecedíme. Vanilkový cukr lze použít též, ale není to „ono“.
-
Čokoládová: do základu přimícháme 100 g rozpuštěné vlažné hořké čokolády.
-
Kakaová: do horkého základu rozmícháme vrchovatou lžíci kvalitního kakaového prášku.
-
Kávová: do horkého základu přidáme lžíci kávy, může být i rozpustná.
-
Oříšková: oříšky opražíme, vymneme ze slupek a jemně rozstrouháme. Přidáme do základu.
-
Ovocná smetanová: část smetany nahradíme čerstvým ovocným protlakem (jahody, maliny,…), před mražením ještě vmícháme kousky ovoce.
Poznámka od kuchařky
Sami jistě přijdete na další chuťové variace