
Suroviny
- 6 vajec
- 6 lžic moučkového cukru
- 6 lžic polohrubé mouky
- (platí poměr 1 vejce = 1 lžíce cukru = 1 lžíce mouky)
Postup přípravy receptu
-
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr, znovu vyšleháme do tuhé pěny.
-
Zlehka vmícháme (už ne šlehačem) např. stěrkou žloutky.
-
Nakonec opět zlehka přimícháme mouku po částech a přes sítko.
-
Pokud chceme dělat kakaové piškotové těsto, dáme 5 lžic mouky + 1 lžíci kakaa.
-
Troubu zapneme hned, jak začneme šlehat piškot, aby se dostatečně zahřála
-
Jemné piškotové těsto zpracujeme rychle (dlouhým stáním těsto padá a ztrácí lehkost). Rozetřeme jej na pečící papír a dáme hned do předehřáté trouby a pečeme asi 15-20min. na 170°C. Troubu 10-15 min. neotvíráme! aby se teplota nesnížila a piškot neklesl. Upečený piškot poznáme tak, že začne povrch krásně tmavnout a nádherně vonět a upečený piškot se začne oddělovat od boků plechu.
-
Vyndáme jej z trouby, zkusíme špejlí a pokud není suchá a lpí na ní řídké těsto, dáme piškot dopéct. Základní piškotové těsto je vhodné na rolády, řezy nebo dorty.
-
Pokud děláme roládu, tak ještě teplou roládu obrátíme na vlhkou utěrku (nebo suchou, ale pocukrovanou moučkovým cukrem), stáhneme pečící papír, otočíme jej a čistou stranou opět přiložíme na piškot. Takto celou roládu i s utěrkou stočíme a necháme vychladnout. Díky vlhké utěrce se těsto nepřilepí.
-
Piškot je vhodné před natřením marmeládou nebo krémem navlhčit / pokapat ředěnou citrónovou nebo rumovou šťávou, aby nebyl suchý.
Poznámka od kuchařky
Toto je základní piškot. Těsto hlavně na rolády, muffiny nebo i řezy. Roláda se vždy povede a je vysoká.
Pokud se do něj přidá prášek do pečiva, příp. olej, mléko – připravíme si jiné těsto, které se výborně hodí na dorty nebo řezy – (takový piškot se lépe rozkrajuje)