Základní krémové risotto

57
- reklama -

Suroviny

400 g rýže na risotto (Arborio, Vialone nano, Carnaroli)
olivový olej
100 ml bílého suchého vína
asi 1-1,5 l horkého zeleninového vývaru
nasekaná hladkolistá petržel
lžíce másla
50 g sýra Parmezán nebo Grana Padano
Soffritto:
1 větší šalotka
2 mrkve
2 řapíky celeru

Postup přípravy receptu

  1. Soffritto: Očištěnou cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na kousky a pak nastrouháme (ale lépe to jde v takovém tom sekáčku u mixéru = chopperu).

  2. Na oleji osmahneme zeleninu, když se začne zabarvovat, přidáme suchou (NEPROPLÁCHNUTOU!!!) rýži, opečeme ji do sklovita, pak zalijeme vínem, necháme rychle odpařit a pak po částech zaléváme vývarem (vždy necháme vyvařit, pak teprve lijeme další trošku), mícháme a na mírném plameni vaříme, dokud není rýže krémová, měkká, ale ne rozměklá. Musí být al dente – na skus cítíte, že koušete do zrnka.

  3. Do vypnutého risotta vmícháme máslo, polovinu sýra a petržel. Zbytkem sýra sypeme jídlo na talíři. Podáváme ihned.

Poznámka od kuchařky

Toto risotto můžeme doplnit tepelně upraveným drůbežím masem, houbami, šunkou, neuzenou klobásou a pod.

http://www.mlsoty.estranky.cz/