
Suroviny
- 250 ml (g) vody
- lžička cukru
- 2 rovné lžičky soli
- lžička octa
- 2 lžičky kmínu
- 100 g žitné chlebové mouky
- 340-350 g hladké mouky
- 17 g droždí
Postup přípravy receptu
-
Z trochy vody, cukru, 2-3 lžic mouky a všeho droždí uděláme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout v teple.
-
Přidáme zbytek surovin a vymísíme poměrně tuhé těsto, které necháme v zakryté míse kynout asi hodinu – pak ho propracujeme, uděláme kulatý bochník, oválíme ho v mouce, dlaní ho hodně zploštíme a dáme kynout do remosky na pečící papír.
-
Vykynutý upečeme – asi 40-45 minut.
Poznámka od kuchařky
Ocet přidávám pro mírně nakyslou chuť střídy, kmínu poměrně více, má jím vonět asi každý pořádný chleba…….
Chlebíky, pečené v remosce ničím nepotíráme, i když nám pak při pečení prasknou. Remoska vypouští velice málo vlhkosti, kůrka by při potření mohla zůstat vlhká.
Tento základní chleba je velice dobrý (prý „nemá chybu“ – pravil hlavní ochutnávač ) a vydrží tak až do druhého dne.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/