Základní chleba z remosky

138
- reklama -

Suroviny

250 ml (g) vody
lžička cukru
2 rovné lžičky soli
lžička octa
2 lžičky kmínu
100 g žitné chlebové mouky
340-350 g hladké mouky
17 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. Z trochy vody, cukru, 2-3 lžic mouky a všeho droždí uděláme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout v teple.

  2. Přidáme zbytek surovin a vymísíme poměrně tuhé těsto, které necháme v zakryté míse kynout asi hodinu – pak ho propracujeme, uděláme kulatý bochník, oválíme ho v mouce, dlaní ho hodně zploštíme a dáme kynout do remosky na pečící papír.

  3. Vykynutý upečeme – asi 40-45 minut.

Poznámka od kuchařky

Ocet přidávám pro mírně nakyslou chuť střídy, kmínu poměrně více, má jím vonět asi každý pořádný chleba…….

Chlebíky, pečené v remosce ničím nepotíráme, i když nám pak při pečení prasknou. Remoska vypouští velice málo vlhkosti, kůrka by při potření mohla zůstat vlhká.

Tento základní chleba je velice dobrý (prý „nemá chybu“ – pravil hlavní ochutnávač ) a vydrží tak až do druhého dne.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/