Suroviny
16 ks
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 70 – 80 g moučkového cukru
- špetka soli
- 80 g másla
- 1 žloutek
- 230 – 240 ml mléka – dle potřeby
- 20 g čerstvého droždí
- Na dohotovení:
- rozinky na oči
- 1 vejce
- 20 g másla + 3 lžíce medu na potření povrchu
Postup přípravy receptu
-
Obě dvě mouky, sůl a cukr smícháme a prosijeme. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto, mléko musí být vlažné a máslo rozpuštěné, ale vlahé. Já jsem použila domácí pekárnu, kde se jako první dávají tekutiny, nakonec mouka a nahoru rozdrobené droždí. Program Těsto.
-
Vykynuté těsto dáme na vál a rozdělíme na 16 stejných kousků, z kterých začneme tvarovat válečky. Z jednoho konce odkrojíme větší kousek na hlavu a z druhého menší kousek na ocásek. Zbylý váleček ještě doválíme do tenka a svineme do spirály. Uložíme na plech s teflonovou fólií, nebo papírem na pečení. Pak vytvarujeme hlavičku – váleček, který na jedné straně nařízneme a vytvarujeme uši (viz. foto). Spodní část hlavičky potřeme bílkem a přilepíme k tělu. Pak vytvarujeme kuličku jako ocásek a taky přilepíme bílkem. A rovněž přilepíme rozinky na místo očí, zamáčkneme je do těsta.
-
Jidáše na plechu přikryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba 15 – 20 minut. Pak je pomašlujeme zbytkem bílku prošlehaného se žloutkem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 15 – 20 minut při 170°C.
-
Po upečení se ještě teplé zajíčky potírají rozpuštěným máslem smíchaným s medem – to jsem ale nedělala, do těsta jsem proto dala 80 g cukru. Po vychladnutí se podávají.
Poznámka od kuchařky
Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem, poupraveno.
Jak na kynuté těsto: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro…
Věřím, že se zajíčky budou líbit hlavně dětem a že budou pomáhat s jejich přípravou. 🙂