
Suroviny
- 1 500 g vepřové kotlety bez kosti
- (dle počtu strávníků)
- majonéza
- máslo
- grilovací koření s česnekem
- sůl podle potřeby
- Povrchová úprava:
- 5 cibulí šalotek
- 200 g kvalitní šunky
- 3 vajíčka
- 1 dl smetany na vaření
- 2 stroužky česneku
- 250 g tvrdého sýru (jakýkoli)
- celerová nať nebo pažitka
- mletý bílý pepř
- sůl dle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Večer uděláme přípravu. Kotletu nakrájíme na plátky o síle cca 2 cm, nenaklepáváme, jen nařízneme okraje. Z obou stran lehce potřeme majonézou, posypeme kořením, v tomto je sůl, tak posolíme jen přiměřeně. Majonéza je také slaná. Narovnáme do krabičky s víkem a do rána necháme odležet.
-
Ráno vyndáme dříve z lednice, aby maso nebylo studené, máslem vymažeme pečící nádobu a plátky vedle sebe těsně narovnáme. Podlijeme malinko vodou a dáme péci přikryté poklicí. Nejprve do vyhřáté trouby na 200 °C, po čtvrthodině pečení teplotu snížíme na 150 °C a pečeme, až je maso téměř měkké.
-
V misce rozšleháme vajíčka se smetanou, přidáme bílý pepř, utřený nebo drobně nakrájený česnek, šalotky, celerovou nať, nastrouhaný sýr na větších otvorech a drobně pokrájenou šunku. Vše promícháme a navrstvíme na rozpečené maso. Poklici ještě necháme, až ke konci pečení odděláme a ve vypnuté troubě necháme dojít.
-
Podávala jsem s bramborovou kaší, do které jsem přidala rozmixovanou, podušenou mrkev na másle, cibuli a česneku, do hotové jsem vmíchala sterilovaný hrášek.
Poznámka od kuchařky
Včera jsem přemýšlela, jak kotletu udělat, docela mě lákaly řízky, maso bylo kvalitní, ale protože v sobotu byly smažené lívanečky, tak jsem to pojala v této úpravě. Maso je díky naložení pěkně šťavnaté, měkoučké, povrchová úprava ho posune na vyšší stupeň chuti.
Maso lze před pokrytím ochutnat a podle toho osolíme nádivku. Se solí to nepřeháním kvůli malým vnukům, ale cibulí a česnekem nešetřím, je to lepší prevence, než nosit roušku 🙂