
Suroviny
2 porce
- 2 kedlubny
- 1 sladká smetana
- bujón
- hladká mouka
- máslo
- lžička cukru
- lžíce octu
- mletý bílý pepř
- mletý černý pepř
- muškátový květ
- muškátový oříšek
- sůl
- 2 širší (8-10 mm) plátky šunkového salámu
- 1 vejce
- hladká mouka
- mléko
- uzený sýr (nastrouhaný)
- mletý koriandr
- nové brambory
Postup přípravy receptu
-
V rendlíku uděláme světlou zasmážku, rozředíme bujónem (použil jsem vývar z uzených žebírek), přidáme na nudličky nebo malé plátky nakrájené kedlubny, osolíme a dusíme. Pokud jsou kedlubny téměř měkké, přidáme nadrobno nasekané mladé střední kedlubnové lístky, lžičku cukru, lžíci octu (použil jsem domácí koprový), špetku muškátového květu a oříšku, opepříme a promícháme.
-
Ve smetaně promícháme hladkou mouku (podle potřeby) a za stálého míchání přiléváme ke kedlubnům. Necháme chvíli probublat, případně ještě dochutíme a odstavíme.
-
V hlubokém talířku rozšleháme vajíčko s hladkou moukou, mlékem, mletým koriandrem a vytvoříme středně husté těstíčko. Přidáme jemně nastrouhaný uzený sýr a promícháme.
-
Plátky salámu oloupeme a po obvodu nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutil. Namočíme do těstíčka a z obou stran smažíme dorůžova.
Poznámka od kuchařky
Tak vařívala zadělávané kedlubny moje babička i maminka. Dnes jsem je uvařil k obědu.
Recept na domácí koprový ocet: používám odrostlý kopr, který odkvetl a začíná tvořit semínka. Nevadí když stonek začíná „dřevnatět“. Otevřu litrový ocet, postavím do dřezu, stonky kopru nařežu na délku, aby se mi vlezly do octové flašky a láduju, kolik se vleze. Skladuji v temnu a použitelný je již za čtrnáct dnů.
Používám ho do zeleninových salátů, podmáslové polévky a moc mi s ním chutná tlačenka.