
Suroviny
- 2 kuřecí skelety
- 2 kuřecí prsa
- 1 cibule
- 2 velké mrkve
- 1 rajče
- 1 kuřecí gelový bujón Knorr
- pár stonků celeru
- pár zelených stonků jarní cibulky
- 15-20 kuliček celého pepře
- 8-10 kuliček nové koření
- sůl
- 2 l vody
- Knedlíčky:
- 2 vajíčka
- 4 lžíce dětské krupičky
- 2 lžíce pol. mouky bude-li ještě zapotřebí)
- 3 lžíce nasekané pažitky
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- sůl
- 1 lžičku másla, nebo olivového oleje
- Dále:
- domácí nudle (máme-li)
- čerstvou petrželku
- pár kuliček červeného pepře (nemusí být)
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce s osolenou vodou dáme skelety, prsa a vaříme na 95 C° cca 20 minut.
Přecedíme přes čisté plátýnko do pomalého hrnce, (tak se zbavíme veškerého šumu) maso bleskově přetáhneme pod tekoucí vodou (čímž se zbavíme i šumu na mase) a vložíme do vývaru.
Vývar tak již bude naprosto čistý a nevyžaduje už pozornosti. -
Přidáme cibuli a mrkev rozkrojenou na čtvrtky, rajče, pepř celý, nové koření,
stonky celeru a cibulky a v trošce vývaru rozpuštěný bujon.
Zapneme na LOW 10 hodin. -
Hodinu před vypnutím uvaříme knedlíčky:
V menší misce vidličkou ušleháme vejce s krupičkou, práškem do pečiva a solí.
Hustota by měla být jak na halušky nebo nočky (ne tekoucí a ani moc hustá)
Je-li stále řídká přidáme mouku.
Když mají tu správnou konzistenci, přidáme pažitku, zamícháme a malou lžičkou děláme knedlíčky, které po částech zavařujeme do vroucí osolené vody.
Hotové vyplavou, počkáme asi minutu, vytáhneme je sítkem do misky a vložíme další várku.
Do hotových knedlíčků dáme kousek másla, nebo lžíci ol. oleje a promícháme. Tak se neslepí. -
Druhou mrkev nakrájíme na kolečka a dáme zvlášť vařit do měkka.
Zrovna tak i těstoviny uvaříme zvlášť al dente. -
Prsa nakrájíme na porce a skelety obereme.
Vývar opět přecedíme přes plátno, ochutnáme a je-li nutné, dochutíme solí a pepřem. -
Polévku servírujeme, zdobenou čerstvou petrželkou a kuličkami červeného pepře.
Poznámka od kuchařky
Na tento postup s dvojitým cezením jsem přišla náhodou, když jsem musela jednou odskočit a neměla jsem možnost u toho stát a sbírat pěnu. Musím říct, že jsem už u toho zůstala a vývar je čistý už během vaření. To druhé cezení je již jen kvůli kuličkám koření a zbytkům cibule.