Vývar z kuřecích skeletů a prsou, pažitkové krupicové nočky a domácí nudle

87
- reklama -

Suroviny

2 kuřecí skelety
2 kuřecí prsa
1 cibule
2 velké mrkve
1 rajče
1 kuřecí gelový bujón Knorr
pár stonků celeru
pár zelených stonků jarní cibulky
15-20 kuliček celého pepře
8-10 kuliček nové koření
sůl
2 l vody
Knedlíčky:
2 vajíčka
4 lžíce dětské krupičky
2 lžíce pol. mouky bude-li ještě zapotřebí)
3 lžíce nasekané pažitky
¼ lžičky prášku do pečiva
sůl
1 lžičku másla, nebo olivového oleje
Dále:
domácí nudle (máme-li)
čerstvou petrželku
pár kuliček červeného pepře (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce s osolenou vodou dáme skelety, prsa a vaříme na 95 C° cca 20 minut.
    Přecedíme přes čisté plátýnko do pomalého hrnce, (tak se zbavíme veškerého šumu) maso bleskově přetáhneme pod tekoucí vodou (čímž se zbavíme i šumu na mase) a vložíme do vývaru.
    Vývar tak již bude naprosto čistý a nevyžaduje už pozornosti.

  2. Přidáme cibuli a mrkev rozkrojenou na čtvrtky, rajče, pepř celý, nové koření,
    stonky celeru a cibulky a v trošce vývaru rozpuštěný bujon.
    Zapneme na LOW 10 hodin.

  3. Hodinu před vypnutím uvaříme knedlíčky:
    V menší misce vidličkou ušleháme vejce s krupičkou, práškem do pečiva a solí.
    Hustota by měla být jak na halušky nebo nočky (ne tekoucí a ani moc hustá)
    Je-li stále řídká přidáme mouku.
    Když mají tu správnou konzistenci, přidáme pažitku, zamícháme a malou lžičkou děláme knedlíčky, které po částech zavařujeme do vroucí osolené vody.
    Hotové vyplavou, počkáme asi minutu, vytáhneme je sítkem do misky a vložíme další várku.
    Do hotových knedlíčků dáme kousek másla, nebo lžíci ol. oleje a promícháme. Tak se neslepí.

  4. Druhou mrkev nakrájíme na kolečka a dáme zvlášť vařit do měkka.
    Zrovna tak i těstoviny uvaříme zvlášť al dente.

  5. Prsa nakrájíme na porce a skelety obereme.
    Vývar opět přecedíme přes plátno, ochutnáme a je-li nutné, dochutíme solí a pepřem.

  6. Polévku servírujeme, zdobenou čerstvou petrželkou a kuličkami červeného pepře.

Poznámka od kuchařky

Na tento postup s dvojitým cezením jsem přišla náhodou, když jsem musela jednou odskočit a neměla jsem možnost u toho stát a sbírat pěnu. Musím říct, že jsem už u toho zůstala a vývar je čistý už během vaření. To druhé cezení je již jen kvůli kuličkám koření a zbytkům cibule.