
- reklama -
Suroviny
6 porcí
- 1,5 l silného hovězího vývaru
- 1/2 pórku
- hrst sušených hub
- zelená petrželka nebo libeček
- pepř
- sůl
- na noky:
- 100 ml vody
- 2 lžíce másla
- 75 g hladké mouky
- 2 vejce
- 100 g plísňového sýra (např. nivy)
- 2-3 lžíce sekané hladkolisté petrželky
- olej na smažení
Postup přípravy receptu
-
Houby namočíme do vlažné vody a necháme je hodinu bobtnat, poté je i s tekutinou vlijeme do horkého vývaru a necháme vařit 15-20 minut.
-
Pár minut před koncem varu přidáme kolečka pórku, dosolíme a opepříme.
-
Do 100 ml vody vložíme máslo a přivedeme k varu.
-
Přisypeme mouku a mícháme, dokud se těsto nechytá nádoby.
-
Odstavíme a do částečně zchladlého těsta vmícháme jedno vejce po druhém.
-
Důkladně promícháme se strouhaným sýrem, petrželkou, pepřem a solí.
-
Z těsta tvarujeme pomocí dvou lžiček noky, které okamžitě házíme do rozpáleného oleje.
-
Smažíme dozlatova.
-
Do talíře dáme noky a přelijeme je horkou polévkou.
Poznámka od kuchařky
Recept na smažené sýrové noky je z knihy Vaření v přímém přenosu. Tam se ovšem podávají s jinak upraveným vývarem.
Kuchařka: Eliza