
Suroviny
cca 4 porce
- 500 g skopové kýty (plec)
- 2 ks slaniny
- 2 cibule
- 6 lístků bobkového listu
- 10-15 kuliček nového koření
- 2-3 snítky tymiánu
- 2 dcl bíleho vína
- sůl
- olej
Postup přípravy receptu
-
Skopové maso nakrájíme na větší kostičky, osolíme, přidáme nové koření, bobkový list, tymián a na plátky nakrájený česnek (každý dle své chuti. Já mám raději výraznější chuti a od toho se odvíjí i počet surovin, které jsem použila. Kdo má raději méně kořeněné, nechť přidá menší množství ;o)).
-
Maso s kořením pořádně promícháme a zakápneme trochou oleje tak, aby se nám všechny chuti pěkně nasákly do masíčka.
-
Dáme do lednice a necháme minimálně přes noc uležet.
-
Do pekáčku si nakrájíme na malé kostičky trochu špeku a na větší kousky cibuli a promícháme.
-
Přidáme marinované maso, zalejeme skleničkou bílého vína a trochou vody a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba na 200°C asi 1,5 hodiny přiklopené na a pak ještě 30 minut dopečeme odklopené (dle potřeby můžeme ještě podlít).
-
Upečené maso je krásně měkké a voňavé. Můžeme zvolit různé typy příloh dle gusta (bramborové knedlíky, houskové knedlíky, brambory, rýži, …) a doplnit špenátem, zelím či dušenou zeleninou. Já jsem zvolila kombinaci s bramborovým knedlíkem a mým oblíbeným kopřivovým špenátem (viz další můj recept).
Poznámka od kuchařky
Jarní kopřivový špenát: http://www.toprecepty.cz/recept/18804-jarni-kopriv…