- reklama -
Suroviny
- 400 g lilku
- sůl (na vypocení lilku)
- 1/2 citronu (limetky)
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sušené bazalky
- olivový olej na opečení
Postup přípravy receptu
-
Lilek omyjeme a nakrájíme i se slupkou na centimetrová kolečka. Po obou stranách osolíme a necháme v míse aspoň 30 minut vypotit. Pak opláchneme a na utěrce usušíme. V rozpáleném oleji na pánvi plátky opékáme, dokud nezčervenají.
-
Každý plátek potom potřeme česnekem, pokapeme citronovou šťávou a posypeme bazalkou. Skládáme na sebe do mísy, kterou pak zavřeme a vložíme nejméně na 4 hodiny (lépe přes noc) do lednice.
-
Pak bud nahrubo rozmačkáme vidličkou nebo krátce proženeme mixérem a nasekáme. Podáváme nejlépe s topinkami, můžeme posypat cibulkou, ale třeba i sýrem.
Poznámka od kuchařky
Bazalku můžeme samozřejmě použít i čerstvou 😉
Stejný recept jsem tu nenašla, ale do podobných přidávám jak jinak než jeden trochu podobný.
Kuchařka: danielle72