
Suroviny
6 porcí
- Na krokety:
- 1 střední květák
- 2 vejce
- 3 uvařené brambory
- 50 g Nivy
- 1 Hermelín
- 50 g Poličanu (nemusí být)
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce krupičky
- strouhanka
- pažitka
- petrželka
- koření „Kucharek – Chuť léta“
- olej na pekáček
- Na omáčku:
- olivový olej
- červená cibule
- česnek
- feferonka
- rajčata
- balzamikový ocet
- sůl
- citronové oregano
- citronový tymián
Postup přípravy receptu
-
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme do měkka. Necháme prochladnout, dáme do mísy, přidám uvařené, oloupané brambory a rozmačkáme (nejlépe to jde šťouchadlem na brambory).
-
Přidáme vejce, nastrouhané sýry a salám, mouku, krupičku, koření a bylinky a promícháme. Přidáme tolik strouhanky, aby hmota držela a podle chuti dokořeníme.
-
Tvarujeme krokety, které poskládáme na pekáček, jehož dno jsme vytřeli trochou oleje. Kroketky svrchu ještě postříkáme olejem ve spreji nebo je v pekáčku každou otočením v oleji trochu „vykoupeme“. Dáme péct do trouby na 220°C, průběžně kontrolujeme a otáčíme.
-
Mezitím připravíme omáčku tak, že na oleji osmahneme cibuli, plátky česneku, feferonku, přidáme rajčata a chvíli dusíme. Dochutíme balzamikovým octem, solí a necháme mírně odpařit.
-
Přihodíme posekané bylinky a chvíli prohřejeme. Na talíř dáme salsu a na ni položíme opečené kroketky.