Suroviny
- 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
- 115 g práškového cukru (tmavého)
- 115 g tmavé hořké čokolády (rozehřátou a vychladlou)
- 1 lžička rozpustné kávy (rozpuštěné ve 2 lžících horké vody -> vystydnuté)
- KRÉM:
- 250 ml smetany na šlehání
- 140 g bílé čokolády
- likér Tia Maria (nebo vanilkový extrakt)
Postup přípravy receptu
-
V míse ušleháme žloutky s cukrem, dokud směs nezesvětlá a poté zašleháme kávu s čokoládou. V jiné míse ušleháme z bílků pevný sníh, který pomalu přidáváme k čokoládové pěně. Pečeme v předehřáté troubě 15-20 minut na 180°C.
-
Po upečení překlopíme na čistý pečící papír, který jsme pocukrovali moučkovým cukrem, starý (ten, co se pekl) sloupneme a přikryjeme vlhkou utěrkou. Necháme odpočinout 8 hodin nebo celou noc. Dáváme si pozor, aby utěrka úplně nevyschla, můžeme občas postříkat rozprašovačem naplněným vodou.
-
Smetanu svaříme, čokoládu rozlámanou na malé kousky v ní za stálého míchání rozpustíme a necháme vychladnout. Až vystydne, přelijeme do misky a ochutíme likérem nebo extraktem.
-
Dáme vychladit do lednice asi na 2 hodiny. Po vychlazení vyšleháme do pěny. Pokud chcete mít náplň „tvrdou“, při šlehání přidejte ztužovač šlehačky.
-
Na připravený plát těsta rozmažeme krém a opatrně zatočíme. Můžeme si pomáhat nadzvedáváním podložky (papír). Dejte ještě zatuhnout do ledničky asi na 2 hodiny.
Poznámka od kuchařky
Recept není můj, ale výsledek je tak chuťově dokonalý, že zveřejňuji 🙂 http://recepty.gurmania.eu/index.php?produkt=Z6&zp…