Suroviny
- 3 pytlíky kysaného zelí (nejlépe Tuřanského nebo domácího)
- 1 uzené žebro (nebo pěkně prorostlý uzený bůček)
- trochu pepře celého
- nového koření
- sůl
- 1 bobkový list
- olej
- mouka
Postup přípravy receptu
-
Kysané zelí dáme do hrnce vařit spolu s nakrájeným uzeným žebrem (uzeným pěkně prorostlým bůčkem nebo obojím) a kořením. Pokud je kysané zelí velmi kyselé, tak ho část propláchneme pod tekoucí vodou. (Já většinou menší půlku zelí propláchnu pod tekoucí vovou a vodu ze zbylého nepropláchnutého zelí odleju bokem a potom přidávám až nakonec, aby to nebylo moc kyselé).
-
Vaříme tak dlouho, až maso odpadává od kosti. Poté kosti vytáhneme, zahustíme zásmažkou a okořeníme solí (můžeme i mírně podravkou).
-
Podáváme s chlebem, ale dá se to i s knedlíkem. Je to velmi jednoduché a moc dobré! U nás doma se toto dělá pouze na vánoce a v chladu to vydrží celé vánoční svátky. Bez toho by u nás nebyly vánoce.
Poznámka od kuchařky
Mezi svátky, když není čas, tak je to výborná svačinka nebo večeře, která je vždy po ruce. Pokud máte chladnější místo,/špajz, komora/ tak vám to vydrží v hrnci celé svátky. My vaříme 10-ti litrový hrnec.
Vždy jsme začli vařit na Štědrý den a koštovali jsme až po půlnoci, protože o Štědrém dni se nemá jíst maso.