Vynikající kysané zelí -vánoční

55
- reklama -

Suroviny

3 pytlíky kysaného zelí (nejlépe Tuřanského nebo domácího)
1 uzené žebro (nebo pěkně prorostlý uzený bůček)
trochu pepře celého
nového koření
sůl
1 bobkový list
olej
mouka

Postup přípravy receptu

  1. Kysané zelí dáme do hrnce vařit spolu s nakrájeným uzeným žebrem (uzeným pěkně prorostlým bůčkem nebo obojím) a kořením. Pokud je kysané zelí velmi kyselé, tak ho část propláchneme pod tekoucí vodou. (Já většinou menší půlku zelí propláchnu pod tekoucí vovou a vodu ze zbylého nepropláchnutého zelí odleju bokem a potom přidávám až nakonec, aby to nebylo moc kyselé).


    Zobrazit celý recept

  2. Vaříme tak dlouho, až maso odpadává od kosti. Poté kosti vytáhneme, zahustíme zásmažkou a okořeníme solí (můžeme i mírně podravkou).

  3. Podáváme s chlebem, ale dá se to i s knedlíkem. Je to velmi jednoduché a moc dobré! U nás doma se toto dělá pouze na vánoce a v chladu to vydrží celé vánoční svátky. Bez toho by u nás nebyly vánoce.

Poznámka od kuchařky

Mezi svátky, když není čas, tak je to výborná svačinka nebo večeře, která je vždy po ruce. Pokud máte chladnější místo,/špajz, komora/ tak vám to vydrží v hrnci celé svátky. My vaříme 10-ti litrový hrnec.

Vždy jsme začli vařit na Štědrý den a koštovali jsme až po půlnoci, protože o Štědrém dni se nemá jíst maso.