
Suroviny
10 porcí
- 250 g másla
- 5-10 lžic sušeného mléka
- 50 g moučkového cukru
- 50 g dortových oplatek
- loupané mandle
- bílá čokoláda nebo poleva
- strouhaný kokos na obalení
Postup přípravy receptu
-
Máslo rozpustíme v misce nad vodní lázní.
-
Přisypeme sušené mléko a cukr – množství záleží na chutích, pokud chcete hodně mléčnou náplň, dáte více mléka, pokud hodně sladíte, dáte více cukru. Vše dobře rozmícháme, misku odstavíme a necháme chvíli vychladnout.
Pokud by byla hmota moc teplá, špatně by se tvořily kuličky. -
Do vychladlé hmoty přimícháme rozdrcené dortové oplatky. Oplatky nemusíte drtit úplně na jemno, když bude nějaký větší kousek, budou kuličky příjemně křupat ( jako originál s oplatkou ).
-
Vezmeme kousek hmoty do dlaně, vmáčkneme do ní mandli a uděláme kuličku. Pracujeme rychle, máslová hmota v teplých dlaních taje. Podle potřeby si zchladíme ruce třeba v misce s vodou. Kuličky dáváme na talířek nebo do cukrářských košíčků. Pokud chcete použít rychlejší variantu, obalte kuličky pouze v kokosu a nechte je odležet v lednici.
-
Pro variantu o něco složitější, ale chuťově lepší, rozehřejte bílou čokoládu nebo bílou cukrářskou polevu.
Kuličky dejte nejdříve na chvíli do mrazáku ztuhnou, aby se po namočení do teplé polevy neroztékaly.
Kuličky namáčíme v polevě, obalujeme v kokosu, dáme je do košíčků a necháme uskladněné v lednici.
Poznámka od kuchařky
Před podáváním necháme kuličky na pár minut venku z lednice – stačí 5 minut. Díky polevě a uležení si drží pevný tvar. Oplatky v náplni udělají kuličku křupavou, bílá čokoláda s kokosem zase udělá takovou krustičku na vrchu.
Ač se zdá být postup zdlouhavý a pracný, měla jsem do půl hodinky hotovo. Vím, že existují rychlo varianty jen se salkem a kokosem, ale ty nechutnají tak, jako tyto pracnější. Pokud je zabalíte do pěkné krabičky, můžete je dát i jako dárek místo bonboniéry. Celkem jsem měla asi 40 ks kuliček.