Vymazlené raffaello

66
- reklama -

Suroviny
10 porcí

250 g másla
5-10 lžic sušeného mléka
50 g moučkového cukru
50 g dortových oplatek
loupané mandle
bílá čokoláda nebo poleva
strouhaný kokos na obalení

Postup přípravy receptu

  1. Máslo rozpustíme v misce nad vodní lázní.

  2. Přisypeme sušené mléko a cukr – množství záleží na chutích, pokud chcete hodně mléčnou náplň, dáte více mléka, pokud hodně sladíte, dáte více cukru. Vše dobře rozmícháme, misku odstavíme a necháme chvíli vychladnout.
    Pokud by byla hmota moc teplá, špatně by se tvořily kuličky.

  3. Do vychladlé hmoty přimícháme rozdrcené dortové oplatky. Oplatky nemusíte drtit úplně na jemno, když bude nějaký větší kousek, budou kuličky příjemně křupat ( jako originál s oplatkou ).

  4. Vezmeme kousek hmoty do dlaně, vmáčkneme do ní mandli a uděláme kuličku. Pracujeme rychle, máslová hmota v teplých dlaních taje. Podle potřeby si zchladíme ruce třeba v misce s vodou. Kuličky dáváme na talířek nebo do cukrářských košíčků. Pokud chcete použít rychlejší variantu, obalte kuličky pouze v kokosu a nechte je odležet v lednici.

  5. Pro variantu o něco složitější, ale chuťově lepší, rozehřejte bílou čokoládu nebo bílou cukrářskou polevu.
    Kuličky dejte nejdříve na chvíli do mrazáku ztuhnou, aby se po namočení do teplé polevy neroztékaly.
    Kuličky namáčíme v polevě, obalujeme v kokosu, dáme je do košíčků a necháme uskladněné v lednici.

Poznámka od kuchařky

Před podáváním necháme kuličky na pár minut venku z lednice – stačí 5 minut. Díky polevě a uležení si drží pevný tvar. Oplatky v náplni udělají kuličku křupavou, bílá čokoláda s kokosem zase udělá takovou krustičku na vrchu.

Ač se zdá být postup zdlouhavý a pracný, měla jsem do půl hodinky hotovo. Vím, že existují rychlo varianty jen se salkem a kokosem, ale ty nechutnají tak, jako tyto pracnější. Pokud je zabalíte do pěkné krabičky, můžete je dát i jako dárek místo bonboniéry. Celkem jsem měla asi 40 ks kuliček.