„Vylepšené“ bramborové knedlíky

73
- reklama -

Suroviny

brambory varného typu B,
zde odrůda Laura /výborná/
dětská krupice
polohrubá mouka
2 vajíčka
sůl, bílý mletý pepř
zelená petrželka
2 dny staré rohlíky
dobře vyuzená libovější slaninka
lžíce sádla
pár kapek octu

Postup přípravy receptu

  1. Na pánev dáme sádlo, ale může být i olej a na drobné kostičky nakrájenou slaninu, kterou necháme trochu povolit. Pak k ní přidáme na kostičky nakrájené rohlíky, obojí společně osmažíme dokřupava a necháme vychladnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Uvařené a vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme je najemno do mísy. Přidáme dětskou krupici, mouku, vajíčka, sůl, pepř, ocet, drobně nakrájenou petrželku nebo pažitku, vše částečně smícháme a nakonec do této hmoty zapracujeme osmažený obsah z pánve. Ruce jsou nejlepší pracovní nástroj 🙂

  3. Z těsta tvoříme kuličky velikosti pingpongového míčku, vkládáme je do vroucí osolené vody, po chvíli je nejlépe silikonovou stěrkou podebereme a ne příliš prudce je uvaříme.

Poznámka od kuchařky

U těchto knedlíků opravdu záleží na varném typu brambor, nejlépe by byl C, ale i B je dostačující. Rozhodně je nezkoušejte z lojovité salátové odrůdy, ta se při strouhání „maže“ a byla by to zbytečná práce. Záměrně zde neuvádím množství, dělám vše od oka, jen odhaduji, že na 1 kg brambor dávám 2 vajíčka. Většinou se dává do knedlíků hrubá mouka, ale dávám větší množství dětské krupice a pak to jen doladím polohrubou moukou, knedlíky se mi s ní zdají jemnější.

Kapička octu je prevence proti rozvaření, ale i bez ní se mi to nestalo.

Při vaření jakýchkoliv knedlíků, dávám do vody lžičku sádla nebo oleje, pak nejsou okoralé.

Rohlíky bramborové těsto nakypří a voňavá slaninka jim přidá na chuti. Věřím, že si je také oblíbíte, když je pošlu mamince, tak je jí samotné, ani nemusí mít to ostatní 🙂

Podáváme je k omáčkám, ale i ke špenátu, dělala jsem je jednou k jehněčímu, prostě jak je libo.

Můžete se řídit vlastním receptem na bramborové knedlíky a jen do nich zapracovat tu slaninu a rohlíky.

Občas do nich dávám i předem smaženou cibuli /kupovanou/, ale tyto jsou bez ní.