Suroviny
2 porce
- Těsto:
- 1 velké nebo 2 malá vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 8 PL studené vody
- 1 špetka soli
- Náplň:
- švestková povidla
- (1 – 2 kávové lžičky vody)
- Ochucení:
- máslo, sůl
Postup přípravy receptu
-
Prosátou polohrubou mouku dáme do mísy, přidáme vejce (já dala 2 vajíčka, byla malá), 1 špetku soli a postupně 8 polévkových lžic vody. Vytvoříme těsto, které se pěkně lepí. Těsto rozpůlíme na dvě části a připravíme vál (nebo kuchyňskou linku).
Ještě než začneme těsto vyvalovat, dáme vařit vodu se špetkou soli. -
Na připravený hladkou moukou pomoučněný vál dáme půlku těsta, kterou pěkně rozválíme, síla těsta musí být 1- 1,5 mm. Po dosažení výše uvedené síly těsta už vrchní část těsta nemoučníme! Hotové těsto rozkrájíme ostrým nožem asi tak na 6 x 6 cm široké čtverce. Do středu čtverců dáváme jídelním nožem z polévkové lžíce povidla o velikosti meruňkové pecky.
Toto opakujeme i s druhou půlkou těsta. -
Když máme hotovo, čtverce přeložíme do obdélníků nebo trojúhelníků (proto pirohy). Nastává lepení. A tady se mohou přidat a pomáhat i šikovné děti. U nás se slepovaly otevřené okraje pirohů ručně palcem a ukazováčkem, potom se ve vodě nerozlepují.
-
Naházíme do vroucí vody a sem tam promícháme ode dna. Po vyplutí pirohů na hladinu jeden vyjmeme a ochutnáme, zda jsou hotové. Když nejsou, ještě je necháme minutku a vyndáme. Neochlazujeme.
V malém kastrůlku zpěníme máslo, kterým na talíři pirohy omastíme a pozor – dle chuti osolíme!!!
Poznámka od kuchařky
Malé kousky těsta, které vzniknou kolem dokola vyváleného kruhu, dáváme vařit k pirohům o něco později.
Dříve byla povidla daleko hustší, proto jsme je ředili vodou. Takže když se vám budou zdát moc tuhá, řeďte je lžičkami vody.
Povidla by měla být na pirohy hustší, nežli marmeláda.
Pirohy jsou dost sladké, proto se solí. Ale asi právě tím jsou tak dobré, přeji všem, dobrou chuť !!!
Jinak si můžete dochucovat, tím co máte rádi…
Fotografie neumím zadávat do počítače, natož do receptů :D.