Suroviny
- 8 dkg másla
- 2 celá vejce
- 3 žloutky
- 5 dkg cukru
- trochu citronové kůry
- 1 KL soli
- 3 dkg droždí
- 8 dcl mouky
- mléko aby těsto bylo tuhé jako na vánočku
- + 7 dkg másla na další
Postup přípravy receptu
-
8 dkg másla utřeme, přidáme ty vejce + žloutky, přidáme cukr, cit.kůru, sůl, 8 dcl mouky, 3 dkg droždí, jen tolik mléka aby těsto bylo tuhé jako na vánočku a zaděláme těsto.
-
Zadělané těsto musí padat od vařečky (nedělá se kvásek, droždí se tam rozdrobí).
-
Pak utřeme 7 dkg másla až se zpění, těsto rozválíme, potřeme jemně utřeným máslem, několikrát přeložíme jako máslové těsto, rozdělíme na 3 stejné části, upleteme věnec, potřeme vejcem, posypeme na hrubo nakrájenými mandlemi, necháme pořádně vykynout a upečeme. Tento věnec se nekrájí, nýbrž podle zářezů vytrhává. Nejlepší je vlahý.
Poznámka od kuchařky
Tento recept je převzatý z kuchařky – VZORNÁ KUCHAŘKA paní Marie Součkové-Vosátkové, vydané v r.1915.
Tuto kuchařku jsem kdysi našla na půdě mé prababičky a opatruji ji jako oko v hlavě. Přiznám, že práce s pletencem bude trochu práce, ale výsledek stojí za to.