Výborný pletenec ke kávě

81
- reklama -

Suroviny

8 dkg másla
2 celá vejce
3 žloutky
5 dkg cukru
trochu citronové kůry
1 KL soli
3 dkg droždí
8 dcl mouky
mléko aby těsto bylo tuhé jako na vánočku
+ 7 dkg másla na další

Postup přípravy receptu

  1. 8 dkg másla utřeme, přidáme ty vejce + žloutky, přidáme cukr, cit.kůru, sůl, 8 dcl mouky, 3 dkg droždí, jen tolik mléka aby těsto bylo tuhé jako na vánočku a zaděláme těsto.


    Zobrazit celý recept

  2. Zadělané těsto musí padat od vařečky (nedělá se kvásek, droždí se tam rozdrobí).

  3. Pak utřeme 7 dkg másla až se zpění, těsto rozválíme, potřeme jemně utřeným máslem, několikrát přeložíme jako máslové těsto, rozdělíme na 3 stejné části, upleteme věnec, potřeme vejcem, posypeme na hrubo nakrájenými mandlemi, necháme pořádně vykynout a upečeme. Tento věnec se nekrájí, nýbrž podle zářezů vytrhává. Nejlepší je vlahý.

Poznámka od kuchařky

Tento recept je převzatý z kuchařky – VZORNÁ KUCHAŘKA paní Marie Součkové-Vosátkové, vydané v r.1915.

Tuto kuchařku jsem kdysi našla na půdě mé prababičky a opatruji ji jako oko v hlavě. Přiznám, že práce s pletencem bude trochu práce, ale výsledek stojí za to.