
Suroviny
cca 3-4
- 500 g masa na guláš (hovězí, krůtí nebo jiné) a nebo hlíva ústřičná
- cca 250-300 g cibule
- (ještě neoloupané; cca 0,5 g cibule na 1 g masa / anebo cca 45 g již smažené = cca 0,1 g smažené cibule na 1 g masa)
- 1 lžíce sladké papriky
- 1/3 až 1/2 lžičky pálivé papriky
- 1-2 stroužky česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička majoránky
- cca 1/3 až 1/2 lžíce Podravky Natura anebo jen sůl
- 1 lžička až 1 lžíce rajského protlaku (nemusí být)
- pepř
- sádlo nebo olej
- horký vývar nebo horká voda
- tapioková mouka nebo syrový nastrouhaný brambor (na případné zahuštění)
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, osmažíme ji v hrnci na sádle/oleji do zlatohněda. Čím více bude cibule hnědá, tím více bude guláš tmavší. Ale musí se dát pozor, aby se nespálila. Cibuli restovat na vyšší teplotě. Na menší teplotě a delší dobu by zkaramelizovala a zesládla.
-
Poté vložíme kostky masa (anebo na proužky nakrájenou hlívu). Restujeme a vařečkou obracíme, promícháváme několik minut, maso musí pustit šťávu a zatáhnout se.
-
Přidáme papriky a rajský protlak, opékáme dále, ale cca jen asi půl minuty, přidáme kmín a můžeme přidat i prolisovaný česnek (kdo chce mít guláš více cítit po česneku, přidá ho až po dovaření). Zalijeme vodou, ale tak, aby maso bylo ponořené cca do 3/4 (když děláme z většího množství masa, pak by mělo být ponořené zcela). Přidáme pepř, Podravku Natura (anebo jen sůl) . Vaříme v tlakovém hrnci:
hovězí maso – 30 minut
krůtí maso – 15 minut
hlívu ústřičnou – 10 minut -
Po dovaření zjistíme množství a konzistenci omáčky. Pokud vyhovuje, přidáme jen majoránku a česnek (pokud jsme ho nedali na začátku) a ještě krátce povaříme, případně dochutíme.
-
Pokud nevyhovuje hustota, můžeme zahustit následujícím způsobem (řazeno od nejlepšího, dle mně):
1) vyndáme maso (jeden až dva kousky můžeme „obětovat“ do rozmixování), a omáčku s cibulí rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud ovšem vaříme v nižším tlakovém hrnci, musíme omáčku přelít do vyššího, aby pak při mixování nebyla omáčka všude 😀
2) tapiokovou moukou (řádně rozšlehanou v trochu vodě nebo v šejkru) – musíme pak povařit ještě 5 min.
3) nastrouhanou syrovou bramborou – musíme pak povařit ještě 5 min.
Zahušťování chlebem, moukou nebo jíškou, se mě neosvědčilo, omáčka je pak taková „těžká“.
-
Jako přílohu si dá každý, co má rád.
Poznámka od kuchařky
Mile mě překvapilo, že v tlakovém (kvalitním) hrnci, je vaření guláše tak snadné, že to zvládne i laik a guláš se vždy podaří.
Dříve jsem se pokoušel uvařit guláš v běžném hrnci nebo pečený guláš v troubě, ale nikdy se mi nepovedl, nikdy jsem s ním nebyl spokojený a ani mi nechutnal.
Nyní vařím guláš jen a pouze v tlakovém hrnci dle výše popsaného postupu a pokaždé se povede. 🙂