Suroviny
docela dost
- 300 ml mléka
- 1 vejce a jeden žloutek (rozšlehaným bílkem potírám)
- 40 g másla + 1 lžíce sádla + 1 lžíce oleje
- 2 lžíce cukru
- kostka droždí (42 g)
- 600 g polohrubé mouky
- citrónová kůra
- ½ lžičky soli
- ½ prášku do pečiva
Postup přípravy receptu
-
Těsto připravuji v pekárně, nechám vzejít kvásek v části mléka. Kdo nevlastní pekárnu, může připravit těsto, jak je zvyklý.
-
Zbytek dám do pekárny a přidám mléko a vejce, potom přidám vzešlý kvásek, přisypu mouku s práškem do pečiva a sůl.
-
Zapnu program Těsto. Je potřeba hlídat kynutí, jinak se přilepí těsto na okénko.
-
Z této dávky upeču např. 20 buchet na celý plech, koláč s marmeládou a drobenkou a malý závin….. nebo závin a dvě pletýnky, 14 škvarkových placiček (to do zbytku těsta zapracuji drobně pokrájené škvarky), viz obr. Před pečením je třeba nechat jednotlivé druhy moučníků na plechu trochu vykynout.
-
Peču při 190°C 25 min, případně podle potřeby.
Poznámka od kuchařky
Můj tip: pokud chci urychlit kynutí, uhnětené těsto přendám do Tuperware kynoucí mísy s víkem a vložím do teplé vody ve dřezu. Toho prášku do pečiva se neděste, není tam vůbec cítit a opravdu kynuté těsto vylepší. Další plus vidím v kombinaci tuků.