Výborné kynuté těsto od Valinky…

52
- reklama -

Suroviny
docela dost

300 ml mléka
1 vejce a jeden žloutek (rozšlehaným bílkem potírám)
40 g másla + 1 lžíce sádla + 1 lžíce oleje
2 lžíce cukru
kostka droždí (42 g)
600 g polohrubé mouky
citrónová kůra
½ lžičky soli
½ prášku do pečiva

Postup přípravy receptu

  1. Těsto připravuji v pekárně, nechám vzejít kvásek v části mléka. Kdo nevlastní pekárnu, může připravit těsto, jak je zvyklý.


    Zobrazit celý recept

  2. Zbytek dám do pekárny a přidám mléko a vejce, potom přidám vzešlý kvásek, přisypu mouku s práškem do pečiva a sůl.

  3. Zapnu program Těsto. Je potřeba hlídat kynutí, jinak se přilepí těsto na okénko.

  4. Z této dávky upeču např. 20 buchet na celý plech, koláč s marmeládou a drobenkou a malý závin….. nebo závin a dvě pletýnky, 14 škvarkových placiček (to do zbytku těsta zapracuji drobně pokrájené škvarky), viz obr. Před pečením je třeba nechat jednotlivé druhy moučníků na plechu trochu vykynout.

  5. Peču při 190°C 25 min, případně podle potřeby.

Poznámka od kuchařky

Můj tip: pokud chci urychlit kynutí, uhnětené těsto přendám do Tuperware kynoucí mísy s víkem a vložím do teplé vody ve dřezu. Toho prášku do pečiva se neděste, není tam vůbec cítit a opravdu kynuté těsto vylepší. Další plus vidím v kombinaci tuků.