Výborná vánočka z domácí pekárny

519
- reklama -

Suroviny
čtyři až šest

250 ml mléka
100 g másla
2 žloutky (bílky necháme na potření)
1 celé vejce
1 vanilkový cukr
120 g cukru
2 špetky soli
hrst rozinek (namočených v rumu)
(kandované ovoce)
citronová kůra (může být i sušená)
400 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
1 sáček sušeného droždí

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny vložíme do domácí pekárny v pořadí, jak jsou uvedeny. Nastavíme si program „těsto“. Těsto je krásně vláčné, hebounké a pěkně nakynuté.


    Zobrazit celý recept

  2. Na vále těsto rozpůlíme na dvě poloviny, z každé poloviny si ukrojíme šest kousků, z nich vyválíme prameny na vánočku a upleteme klasickým způsobem.

  3. Z těsta vyjdou buď dvě vánočky po šesti a nebo můžeme udělat jednu velkou, skládanou vánočku z devíti pramenů. Při pletení ruce lehce namáčíme v mouce, aby se při pletení nelepily, můžeme pod těsto na vále lehce zaprášit moukou a upletenou vánočku přendáme na plech vyložený pečícím papírem, v mém případě to byly dvě vánočky.

  4. Necháme asi hodinu na teplém místě ještě kynout, pokud by vánočky málo nakynuly, tak by v troubě popraskaly.

  5. Můžeme přikrýt utěrkou. Po vykynutí vánoček (měly by mít dvojitý objem po nakynutí), je potřeme rozšlehanými bílky, posypeme buď oloupanými plátky mandlí nebo sekanými oříšky, či je necháme jenom tak bez ozdoby a vložíme do předehřáté trouby na 150°C.

  6. Pečeme zvolna asi 40 minut, každý dle trouby, při pečení zkoušíme špejlí. Pokud by se moc pálily zvrchu, přikryjeme je pečícím papírem a dopečeme.

  7. Po upečení a zchladnutí zlehka pocukrujeme.

  8. Těsto můžeme umíchat i klasicky v míse, ale v pekárně je pohodlnější, těsto tak v míse nikdy nevypracujeme.

Poznámka od kuchařky

Vánočka je velmi lahodná a voňavá a vydrží, teda pokud se nesní, dlouho čerstvá, ale to se u nás ještě nestalo.