Suroviny
- Těsto:
- 1 a 1/2 hrnku kukuřičné mouky
- 1 a 1/2 hrnku pšeničné hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek cukru
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka nebo jogurtu/kefíru
- 1/2 hrnku rozpuštěného sádla
- 1/2 hrnku oleje
- Na posypání:
- 1 miska vypeckovaných višní (nebo třešní) – mohou být i z kompotu
- 1 vanilkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Ve větší míse smícháme sypké ingredience: kukuřičnou mouku, hladkou pšeničnou mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. Pak přidáme vejce, mléko nebo jogurt/kefír, rozpuštěné sádlo a olej a dobře promícháme.
-
Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a lehce jím zatřeseme, aby těsto bylo v rovnoměrné vrstvě. Těsto poklademe vypeckovanými višněmi / třešněmi, které ještě lehce posypeme vanilkovým cukrem.
-
Pak vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 30-40 minut, dokud povrch nezezlátne.
Poznámka od kuchařky
Tento recept pochází z Rumunska, a mám ho od mojí babičky.
Tento koláč je neobyčejně chutný, díky obsažené kukuřičné mouce. Nejlepší je ještě teplý, kdy je zespodu lehce křupavý a v kombinaci s višněmi nebo třešněmi je moc dobrý. Proto u nás nikdy nevydrží do druhého dne…