
Suroviny
12 porcí
- Těsto:
- 100 ml mléka
- 100 ml vody
- 1 vejce
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 4 lžíce másla
- 1/3 hrnku cukru
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- Sypání:
- 1/3 hrnku pískového cukru
- 1 lžička skořice (kdo rád skořici, může dát 2 lžičky)
- 1 hrnek smetany ke šlehání
Postup přípravy receptu
-
Přísady dát do pekárny, nastavit na „těsto“ a zmáčknout start.
-
Po skončení cyklu vyndat těsto na pomoučený vál. Těsto natlačíme na vymazaný plech, přikryjeme utěrkou a necháme 30 až 45 minut kynout.
-
Pak ukazovákem a prostředníkem děláme po celém povrchu do těsta díry.
-
V malé misce si smícháme sypání a zasypeme jím díry.
-
Nakonec buchtu zalijeme smetanou a pečeme asi 30 minut při 180 C. Buchta je nejlepší ještě za tepla, ale dá se i velice úspěšně zmrazit.
Poznámka od kuchařky
1 hrnek = 237 ml
1/3 hrnku = 79 ml
plech 32x23x5 cm, 36x27x5 cm
Zdroj: Bread Machine Magic, Linda Rehberg & Lois Conway, Irene’s Bavarian Coffee Cake
Toto těsto je univerzální, vhodné na buchty a koláče. Výborně se s ním pracuje, je měkkoučké a křehoučké.
Smetana s cukrem vytvoří karamel a buchta překrásně provoní celý byt. Buchta není žádná krasavice, ale je to dobrota a děti ji přímo zbožňují.