Suroviny
4 porce
- 4 plátky vepřového masa (pečeně, krkovička)
- 1 pytlík rýže
- plechovka sterilovaných bílých fazolí (200 g)
- 1 velká cibule
- 150 g anglické slaniny
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- olej
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve dáme vařit rýži do mírně osolené vody. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova.
-
Plátky masa osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem a opečeme na cibulce z obou stran. Současně na jiné pánvi rozškvaříme jemně nakrájenou slaninu. Téměř hotové maso přendáme i s cibulí do zapékací mísy.
-
Uvařenou scezenou rýži promícháme s propláchnutými sterilovanými fazolemi, navrstvíme na maso a přelijeme slaninou i vyškvařeným tukem. Mírně podlijeme vodou, spíš jen tak na dno.
-
Zapečeme zakryté asi 20 min, potom odkryté necháme ještě chvíli, aby se slaninka opekla. Podávala jsem s okurkovým salátem.
Poznámka od kuchařky
Inspirace: Kuchařka pro labužníky (české,moravské a slovenské speciality)
Nedokázala jsem si představit rýži s fazolemi, proto jsem musela tento recept zrealizovat.
S česnekem, cibulí a slaninou je to ale opravdu labužnické.
Dokonce bych ani to maso mít k tomu nemusela, ale určitě krkovička, kterou jsem použila, má na celkové chuti také svůj podíl.
Jednoduché a stojí za vyzkoušení.