
Suroviny
- 180 g strouhanky ze staršího, ne tvrdého rohlíku
- 80 g sýru dle chuti
- 160 g uzeného masa nebo uzeniny
- 60 g papriky
- koření nebo bylinky dle chuti
- 180 ml mléka
- 3 vejce
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Koláčovou nebo dortovou formu (22 cm) vyložíme pečícím papírem. Ze starších rohlíků, housek nebo veky si v chopperu rozmixujeme strouhanku. Uzeninu a papriku pokrájíme nadrobno, sýr nastrouháme. Vejce vyšleháme s troškou soli a promícháme s mlékem.
-
Zhruba 70-80 gramů strouhanky rovnoměrně nasypeme na dno formy, strouhanku posypeme polovinou pokrájené uzeniny, papriky a sýru. Pak nasypeme opět 70-80 gramů strouhanky, na ní zbylou uzeninu, papriku a sýr, zbytek strouhanky, kterou přelijeme rovnoměrně mléčnovaječnou směsí, vršek můžeme okořenit paprikou nebo námi oblíbeným kořením, zaklopíme nebo zakryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Po 15-ti minutách odklopíme a dopečeme zhruba dalších 10 minut dozlatova.
-
Koláč podáváme jak teplý, tak i vychladlý, se zeleninou či zeleninovým salátem.
-
Strouhanku můžeme ochutit čerstvě nasekanými bylinkami nebo paprikou, sušeným česnekem…