
Suroviny
- 2 sklenice Moravanky
- 7 vajec
- 200 g kvalitní šunky, krájené na jemné plátky
- 150 g šunky v celku
- 400 ml majonézy
- 120 g práškové želatiny
- kvasný ocet
- sůl
- cukr
- zeleninový vývar
Postup přípravy receptu
-
Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. 6 překrojte na 1/2, jedno nakrájejte na kostičky. Šunku vcelku nakrájejte na kostičky asi 0,3 x 0,3 cm.
-
Moravanku slijte a nálev dejte stranou, roztřiďte zeleninu na – hrášek, papriku, okurky, cibulky, feferonky a kořenovou zeleninu. Asi 1/2 okurek nakrájejte na plátky a druhou na kostičky a ty přidejte ke kořenové zelenině. Cibulky a feferonky do tohoto receptu nepoužívám, ale je to otázkou preferencí.
-
Nálev doplňte vodou, ochuťte solí, octem a cukrem tak, abyste měli 1 litr tekutiny. Nechte přejít varem do rozpuštění sypkých surovin. Nálev by měl být chuťově velmi výrazný, zchladnutí chutě srazí. Nechte zchladnout tak na 80 C.
-
Odlijte asi 0,5 l nálevu, vmíchejte želatinu – 40 g (je to dvojnásobné množství, než se běžné uvádí) a míchejte do jejího rozpuštění. Vlijte na dno forem asi do 2 cm výšky – množství je na 12 silikonových muffinových formiček, o průměru 9 cm. Nechte částečně ztuhnout při pokojové teplotě.
-
Na čirý aspik klaďte dle fantazie plátky okurek, papriku, hrášek, polovinu vejce. Překryjte plátkem šunky.
-
Asi do 0,2 l nálevu s již rozpuštěnou želatinou (20 g) vmíchejte majonézu a nalijte jako další vrstvu. Tuto vrstvu můžete vynechat.
-
Do zbylého nálevu se želatinou přidejte zeleninový vývar, vmíchejte majonézu a kořenovou zeleninu s nakrájenými okurkami, šunkou a vejcem nakrájenými na kostičky. A překryjte formičky poslední vrstvou. Nechte ztuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne.
Poznámka od kuchařky
Vrstvení záleží na fantazii. Většinou dělám – čirý aspik – okurka, 1/2 vejce, paprika nebo hrášek, jak se vejde – pak šunka plátková a naposled aspik se zeleninou a šunkou. Nebo – čirý aspik – okurka, paprika nebo hrášek – šunka plátková, 1/2 vejce, majonézový aspik – plátková šunka – aspik zeleninový. Musí se dodržovat zásada – aspik částečně zchladlý, příliš teplý by způsobil kontaminaci žloutkem z vajíčka a jednotlivé vrstvy by do sebe zapustily. Když je příliš studený, nespojí se. Moc neporadím, jsou to léta praxe, trvalo mi to nějakou dobu, výsledek je vždy dobrý, jen ta estetická stránka nemusí být to pravé.









