Suroviny
16 porcí
- Piškotová roláda:
- 4 vejce
- 3 lžíce vody
- 3 lžíce cukru
- 70 g polohrubé mouky
- 50 g strouhaných mandlí
- pomerančová kůra
- rybízový džem
- Korpus:
- 4 vejce
- 3 lžíce cukru
- 70 g polohrubé mouky
- 50 g strouhaných mandlí
- pomerančová kůra
- rybízový džem
- Náplň a ozdoba:
- baliček želatiny v prášku
- 6 pomerančů
- 1 citrón
- pomerančová kůra ze 2 pomerančů
- 50 g cukru
- 300 g bílého krémového jogurtu 3%
- 500 ml šlehačky
- 3 – 4 kumquaty
- čokoládové zdobení
- pistácie
Postup přípravy receptu
-
Roláda:
Z bílků a vody ušleháme tuhý sníh, postupně do něj zašleháme cukr, žloutky a sypké přísady, na pečícím papíře upečeme piškot, upečený piškot překlopíme na pocukrovanou utěrku, stáhneme papír, namažeme džemem a zarolujeme.
Pozn.:nepřepéct, pak se špatně roluje. -
Korpus:
Připravíme stejné těsto jako na roládu, jen pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě průměr 28 cm, vyklopíme. -
Náplň:
Ze 4 pomerančů a citronu vymačkáme šťávu, smícháme s kůrou, cukrem a jogurtem, v malém množství vody si připravíme želatinu, kterou pomalu vmícháme do jogurtové směsi, nakonec do lehce tuhnoucí směsi přidáme ušlehanou šlehačku ze 400 ml. (100 ml. si dáme stranou na ozdobu). -
Okolo prochladlého kropusu si opět upevníme dortový ráfek, korpus poklademe tenkými plátky dobře oloupaných 2 pomerančů, roládu nakrájíme na zhruba 1 cm tlusté plátky a rozložíme ji po obvodu dortu, naplníme krémem a dáme tuhnout. Ozdobíme na tenké plátky nakrájenými kumquaty, šlehačkou, sekanými, nesolenými pistáciemi, čokoládou, hodí se lístky meduňky.