
Suroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 žloutek
- 5 lžic mléka
- 200 g másla nebo Hery
- špetka soli
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 1 vanilkový cukr
- Náplň:
- 750g hrušek zbavených jádřinců
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 300 ml vody
- 1 l mléka
- 3 pudinky v prášku (s vanilkovou nebo karamelovou příchutí)
- 5 lžic cukru
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, práškem do pečiva, změklým máslem nebo Herou, žloutkem, špetkou soli a mlékem a uhněteme hladké těsto. To dáme do lednice na 1 hodinu odpočinout.
-
Mezitím pokrájíme hrušky na menší kousky, které dáme spolu s vodou, skořicí a hřebíčkem vařit asi na 10 minut.
-
Poté vodu z hrušek slijeme a smícháme ji s mlékem, které nalijeme přes práškové pudinky smíchané s cukrem. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Odstavíme a necháme trochu zchladnout.
-
Vyndáme těsto z lednice a rozdělíme na jednu menší a jednu větší část. Tu větší vyválíme na plech, poklademe změklými hruškami, polijeme pudinkem a poklademe mřížkami z druhé části těsta, které jsme natenko rozváleli a nakrájeli na proužky.
-
Koláč vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 30-35 minut.









