
Suroviny
6 litrů
- 3,5 l převařené vychladlé vody
- 2 x 5 l láhve plné bezových květů
- 4 citróny
- 2 kg cukru
- 4 lžíce kyseliny citrónové
- 1 sáček- 5 g Dr. Oetker „Pomůcka ke konzervování“
- panák alkoholu, kterým výpláchneme láhve (Vodka)
Postup přípravy receptu
-
Převaříme vodu, kterou necháme zcela vychladnout. Květy opatrně propláchneme (není nutné). Do sklenice skládáme květy a prokládáme kolečky citrónu. Zalejeme vodou až po okraj. Necháme min. 24 , max. 48 hodin v ledničce.
-
Přes sítko dáme plátýnko, přes které cedíme květy s citróny, vždy trochu vyždímeme. Do vzniklé bezinkové vody nasypeme konzervační pomůcku a zahříváme s cukrem a kyselinou, dokud se nerozpustí, ale nenecháme vařit.
-
Láhve vypláchneme alkoholem. Horký sirup nalijeme do připravených láhví a necháme vychladnout. Skladujeme nejlépe v lednici.
Poznámka od kuchařky
Z množství a ingrediencí (viz. výše) mi vzniklo cca 6 litrů sirupu.
Většinou mi sirup vydrží při skladování v lednici s přehledem i rok. Tento rok jsem ale dala méně cukru a místo toho jsem přidala Pomůcku ke konzervování, tak jsem zvědavá, jak dlouho vydrží.









