Voňavý bezinkový sirup

71
- reklama -

Suroviny
6 litrů

3,5 l převařené vychladlé vody
2 x 5 l láhve plné bezových květů
4 citróny
2 kg cukru
4 lžíce kyseliny citrónové
1 sáček- 5 g Dr. Oetker „Pomůcka ke konzervování“
panák alkoholu, kterým výpláchneme láhve (Vodka)

Postup přípravy receptu

  1. Převaříme vodu, kterou necháme zcela vychladnout. Květy opatrně propláchneme (není nutné). Do sklenice skládáme květy a prokládáme kolečky citrónu. Zalejeme vodou až po okraj. Necháme min. 24 , max. 48 hodin v ledničce.

  2. Přes sítko dáme plátýnko, přes které cedíme květy s citróny, vždy trochu vyždímeme. Do vzniklé bezinkové vody nasypeme konzervační pomůcku a zahříváme s cukrem a kyselinou, dokud se nerozpustí, ale nenecháme vařit.

  3. Láhve vypláchneme alkoholem. Horký sirup nalijeme do připravených láhví a necháme vychladnout. Skladujeme nejlépe v lednici.

Poznámka od kuchařky

Z množství a ingrediencí (viz. výše) mi vzniklo cca 6 litrů sirupu.

Většinou mi sirup vydrží při skladování v lednici s přehledem i rok. Tento rok jsem ale dala méně cukru a místo toho jsem přidala Pomůcku ke konzervování, tak jsem zvědavá, jak dlouho vydrží.