
- reklama -
Suroviny
4 porce
- 500 g velkých švestek
- 2 červené cibule
- olivový olej
- 250 ml červeného vína
- 80 ml červeného vinného octa
- 60 g třtinového cukru (ideálně použijte muscovado)
- 1 kousek skořicové kůry
- 2 hvězdičky badyánu
- 3 hřebíčky
- 5 kuliček pepře
- 2 zrnka kardamonu
- 1/2 lžičky soli
- špetka chilli vloček ale nejsou podmínkou
Postup přípravy receptu
-
Na olivovém oleji lehce osmažte cibuli nakrájenou na tenké nudličky.
-
K opečené cibuli přidejte vypeckované švestky rozdělené na polovinu.
-
Vše zasypte cukrem a nechte ho minutu karamelizovat.
-
Poté švestky zalijte vínem a octem a přidejte koření.
-
Celou směs vařte přibližně 10 minut, nesmíte je úplně rozvařit na kaši.
-
Hotovou omáčku můžete podávat teplou i studenou. Pokud ji dáte do vzduchotěsné sklenice, tak vám v lednici vydrží i týden.
Poznámka od kuchařky
Takto upravené švestky se výborně hodí jako příloha k masu. Skvěle ladí s hovězím, játry nebo zvěřinou.
Kuchařka: Simply Food