Suroviny
- Jemné koláčové těsto, viz poznámka
- Tvarohová náplň:
- 2 měkké tvarohy
- 4 lžíce cukru (nebo víc dle chuti)
- 2 žloutky
- 2-4 lžíce mléka
- citronová kůra
- vanilkový cukr
- rozinky
- rozehřáté máslo a strouhaný perník
Postup přípravy receptu
-
Tvarohy rozmícháme s ostatními ingrediencemi dohladka, vmícháme rozinky.
-
Z vykynutého těsta odkrajujeme větší kousky, zakulatíme na bochánky a necháme 15 minut odpočinout. Pak z nich vyválíme čtverce, potřeme nádivkou a rohy složíme ke středu jako psaníčko.
-
Po dokynutí potřeme máslem, posypeme perníkem, položíme na plechy vyložené papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C dočervena.
Vychladlé krájíme na čtvrtiny.
Poznámka od kuchařky
Koláčové těsto, které se mi velmi osvědčilo: https://www.toprecepty.cz/recept/63337-mechurky/
Jemné kynuté poměrně velké koláče netradičního čtvercového tvaru se v jihočeských Volarech pekly na větší slavnosti – posvícení, poutě, svatby, křtiny apod. Jsou obvykle plněné ochuceným tvarohem a sypané strouhaným perníkem. Vychladlé se krájí na čtvrtiny. Vzhledem k blízkým hranicím s Rakouskem i Německem mívají i názvy jako Flecken, Gulatsch’n.