Volarské koláče

115
- reklama -

Suroviny

Jemné koláčové těsto, viz poznámka
Tvarohová náplň:
2 měkké tvarohy
4 lžíce cukru (nebo víc dle chuti)
2 žloutky
2-4 lžíce mléka
citronová kůra
vanilkový cukr
rozinky
rozehřáté máslo a strouhaný perník

Postup přípravy receptu

  1. Tvarohy rozmícháme s ostatními ingrediencemi dohladka, vmícháme rozinky.


    Zobrazit celý recept

  2. Z vykynutého těsta odkrajujeme větší kousky, zakulatíme na bochánky a necháme 15 minut odpočinout. Pak z nich vyválíme čtverce, potřeme nádivkou a rohy složíme ke středu jako psaníčko.

  3. Po dokynutí potřeme máslem, posypeme perníkem, položíme na plechy vyložené papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C dočervena.

    Vychladlé krájíme na čtvrtiny.

Poznámka od kuchařky

Koláčové těsto, které se mi velmi osvědčilo: https://www.toprecepty.cz/recept/63337-mechurky/

Jemné kynuté poměrně velké koláče netradičního čtvercového tvaru se v jihočeských Volarech pekly na větší slavnosti – posvícení, poutě, svatby, křtiny apod. Jsou obvykle plněné ochuceným tvarohem a sypané strouhaným perníkem. Vychladlé se krájí na čtvrtiny. Vzhledem k blízkým hranicím s Rakouskem i Německem mívají i názvy jako Flecken, Gulatsch’n.