
Suroviny
- 500 g hladké mouky 00
- 500 g polohrubé mouky výběrové – Zátkova
- 200 g mouky Zlatka
- 20 dkg cukru krupice
- sůl
- 6 dkg čerstvého droždí
- 2 lžíce rumu
- 4-5 žloutků
- 15 dkg másla
- 5 dkg sádla
- 5 dkg hery nebo zlaté hané
- 500-600 ml mléka (dle potřeby)
- švestky
- 1 vanilkový puding
- 2 lžíce cukru krupice
- 400 ml mléka
Postup přípravy receptu
-
Smícháme sypké přísady do mísy, do vlažného mléka dáme zmladit droždí.
-
V míse si uděláme důlek, droždí do něj vlijeme a poprášíme shora troškou mouky. Necháme pracovat.
-
Do misky si dáme žloutky, rum a rozpuštěný tuk a s trochou mléka rozmícháme. Pak zpracováváme těsto do vláčné hmoty a během kynutí několikrát propracujeme.
-
Hned po vypracování těsta si uvaříme puging obvyklým způsobem, jen s menším množstvím mléka. Nalijeme ho na nějaký tácek, aby byl asi v 1,5 cm vrstvě a necháme ho ztuhnout.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na dílky a roztáhneme rukama na placičku.
-
Na každou dáme lžičku zchladlého pudingu a na něj řeznou stranou položíme půlku švestky. Tu mírně zatlačíme do těsta, tím se nám zvednou okraje a ty pak k sobě spojíme.
-
Klademe je vedle sebe na vymaštěný plech, mezi sebou promazáváme máslem. Na plechu je pak necháme ještě nejméně 20 minut nakynout. Upečeme a po upečení ještě horké je potřeme rozpuštěným máslem s rumem.
Poznámka od kuchařky
Inspirovaly mě vohrnoušky, které už tu jsou, moc za ně autorce děkuji. Ale protože jsem je dělala z jiného těsta a s jinou náplní, dávám sem nový recept. U nás se těší takové oblibě, že už jsem je dělala 2 týdny po sobě a není vyloučeno, že příští týden budou opět :-)) Jsou krásně voňavé, vláčné a to i druhý den. Včera jsem už zadělávala z 1,5 kg těsta a z něj udělala ještě rybízový koláč.