Vohrnoušky II – se švestkami a pudingem

94
- reklama -

Suroviny

500 g hladké mouky 00
500 g polohrubé mouky výběrové – Zátkova
200 g mouky Zlatka
20 dkg cukru krupice
sůl
6 dkg čerstvého droždí
2 lžíce rumu
4-5 žloutků
15 dkg másla
5 dkg sádla
5 dkg hery nebo zlaté hané
500-600 ml mléka (dle potřeby)
švestky
1 vanilkový puding
2 lžíce cukru krupice
400 ml mléka

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme sypké přísady do mísy, do vlažného mléka dáme zmladit droždí.

  2. V míse si uděláme důlek, droždí do něj vlijeme a poprášíme shora troškou mouky. Necháme pracovat.

  3. Do misky si dáme žloutky, rum a rozpuštěný tuk a s trochou mléka rozmícháme. Pak zpracováváme těsto do vláčné hmoty a během kynutí několikrát propracujeme.

  4. Hned po vypracování těsta si uvaříme puging obvyklým způsobem, jen s menším množstvím mléka. Nalijeme ho na nějaký tácek, aby byl asi v 1,5 cm vrstvě a necháme ho ztuhnout.

  5. Vykynuté těsto rozdělíme na dílky a roztáhneme rukama na placičku.

  6. Na každou dáme lžičku zchladlého pudingu a na něj řeznou stranou položíme půlku švestky. Tu mírně zatlačíme do těsta, tím se nám zvednou okraje a ty pak k sobě spojíme.

  7. Klademe je vedle sebe na vymaštěný plech, mezi sebou promazáváme máslem. Na plechu je pak necháme ještě nejméně 20 minut nakynout. Upečeme a po upečení ještě horké je potřeme rozpuštěným máslem s rumem.

Poznámka od kuchařky

Inspirovaly mě vohrnoušky, které už tu jsou, moc za ně autorce děkuji. Ale protože jsem je dělala z jiného těsta a s jinou náplní, dávám sem nový recept. U nás se těší takové oblibě, že už jsem je dělala 2 týdny po sobě a není vyloučeno, že příští týden budou opět :-)) Jsou krásně voňavé, vláčné a to i druhý den. Včera jsem už zadělávala z 1,5 kg těsta a z něj udělala ještě rybízový koláč.