
Suroviny
- 50 g zrnek (8-10 lžiček)
- litr odstáté vody
- 40-100 g cukru (2-5 mírně vrchovatých lžic)
- plátky citronu nebo citronová šťáva
- nesířené rozinky
Postup přípravy receptu
-
Nejchutnější kefír z Tibi krystalků je kefír s druhou fermentací.
Nejprve zalijeme krystalky jen vodou s cukrem a citronem, zavřené necháme pracovat do druhého dne. Občas můžeme do kefíru přidat i nesířené rozinky nebo fík.
Druhý den kefír z krystalků slijeme, Tibi vložíme do nového cukerného roztoku a ten původní, zkvašený, dochutíme – přidáme např. voňavé koření, bylinky, čerstvé ovoce, zeleninovou šťávu nebo čerstvý ovocný mošt a v zavřené láhvi dáme na 12 hodin do lednice.
Pak kefír z ovoce scedíme (u moštu a šťáv cedit netřeba) a v uzavřené láhvi uložíme na dalších 12 hodin do lednice. -
– zrna není třeba proplachovat vodou, jak se někde píše – spláchnete čerstvě vytvořená minizrníčka
– zavřený ve sklenici produkuje hodně CO2, proto pozor při otevírání, chová se jako šumivá limonáda -
– vodní kefír by se neměl sladit medem (má antibakteriální účinky, neprospívá krystalům)
– potřebuje minerály – proto nepoužíváme destilovanou vodu, spíš občas na prokvašení použijeme neslazenou minerálku, vyvařené vaječné skořápky, kousek šumivé tablety s minerály, Dologran
Poznámka od kuchařky
Velké zkušenosti s Tibi kefírem má Zuzka http://zkvaseno.blogspot.cz
Pro ty, co by si rádi koupili nejen Tibi, ale i tibetské kefírové houbičky, je na fb veřejná skupina nazvaná Inzerce – tibetská houba, tibi, kombucha https://www.facebook.com/groups/1403279383312110/









