Vločkový slunečnicový kváskový chléb

56
- reklama -

Suroviny

300 ml žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
150 ml vody
150 ml podmáslí nebo mléka
3 lžíce oleje
200 g ovesných vloček
150 g pšeničné chlebové mouky
300 g hladké mouky
100 ml slunečnicových semínek
4 až 8 g kvasnic (podle kvality kvásku)
3 lžičky soli
2 lžičky kmínu

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké ingredience, kromě slunečnic. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.

  2. Po zvukovém signálu přidáme slunečnicová semínka.

  3. Pečeme na celozrnný program.

Poznámka od kuchařky

Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.

Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 12 až 15 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).