
- reklama -
Suroviny
- 300 ml žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
- 150 ml vody
- 150 ml podmáslí nebo mléka
- 3 lžíce oleje
- 200 g ovesných vloček
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- 300 g hladké mouky
- 100 ml slunečnicových semínek
- 4 až 8 g kvasnic (podle kvality kvásku)
- 3 lžičky soli
- 2 lžičky kmínu
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké ingredience, kromě slunečnic. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.
-
Po zvukovém signálu přidáme slunečnicová semínka.
-
Pečeme na celozrnný program.
Poznámka od kuchařky
Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.
Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 12 až 15 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).
Kuchařka: Marie Klara