Suroviny
3 porce
- 250 g ovesných vloček
- 300 ml mléka
- 2 špetky soli
- 2 vejce
- 50 – 80 g cukru – dle potřeby
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- trochu citronové kůry nebo pár kapek citronového aroma Dr. Oetker
- 250 – 300 g hrubě nastrouhaných jablek
- 20 g rozinek
- trochu mleté skořice
- 30 – 40 g másla nebo jiného tuku
Postup přípravy receptu
-
Do mléka dáme sůl, přidáme ovesné vločky a chvíli za častého promíchání povaříme, až se mléko vsákne a vločky změknou. Vločky přendáme do mísy a necháme trošku prochladnout.
-
Žloutky si ušleháme s větší části cukru, vanilkovým cukrem a kůrou, smícháme s uvařenými vločkami a nakonec opatrně vmícháme pevný sníh z bílků.(Bílky vyšleháme se špetkou soli)
-
Pekáček nebo zapékací misky si vymažeme části tuku, zbytek necháme na pokladení povrchu. Na dno rozprostřeme polovinu vločkové směsi, pak dáme jablka která pocukrujeme dle potřeby, poprášíme skořicí, přidáme rozinky a vše zakryjeme zbytkem vločkové směsi.
-
Na povrch rozložíme zbytek tuku, vložíme do předehřáté trouby a zhruba 30 minut pečeme.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Recepty z Receptáře, mírně poupraveno.
Cukru si dáme dle potřeby a směs si můžeme ještě dochutit podle sebe, např perníkovým kořením apd. Na jablka můžeme přidat i nasekané ořechy nebo mandle, kandované ovoce nebo citrusovou kůru. Podávala jsem teplé, ale chutná i studené.