Vláčný koláč z kokosové mouky s ovocem bez lepku, mléka a vajec

79
- reklama -

Suroviny

100 g kokosové mouky (Adveni Medical)
100 g hladké čirokové mouky (Adveni Medical)
1 lžíce chia mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky xanthanu
100 g cukru
2 lžíce oleje
400 ml vody
ovoce (čerstvé nebo mražené)
Na drobenku:
2 silnější plátky tuku (Stella apod.)
3 lžíce rýžové mouky (nebo univerzální směsi, např. Doves Farm)
2 lžíce cukru

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme všechny sypké suroviny.


    Zobrazit celý recept

  2. Přilijeme olej a po částech přiléváme vodu a šlehačem krátce vyšleháme.

  3. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem, poklademe omytým a na kousky nakrájeným ovocem a posypeme drobenkou, kterou jsme připravili z tuku, mouky a cukru.

  4. Pečeme při 160°C, až než se těsto přestane lepit na špejli. Doba pečení záleží na troubě a na šťavnatosti a množství ovoce, cca 30-45 minut.

  5. Na polovinu koláče jsem použila mražený černý rybíz, na druhou čerstvé švestky nakrájené na drobné kostičky a posypané lžičkou mleté skořice.

Poznámka od kuchařky

Kokosová mouka se vyrábí z čerstvých kokosových ořechů, tj. nejpozději do 3 dnů od okamžiku jejich sklizně a to tak, že nejdříve se šetrně usuší dužina kokosových ořechů, z té se následně mechanickým lisováním za studena získá kokosový olej a poté je tato odtučněná dužina semleta na jemný prášek.

Kokosová mouka vyniká svým obsahem vlákniny, který činí 39 %! To je zhruba 3× více než má např. sója. Kokosová mouka obsahuje málo jednoduchých cukrů a má vysoký obsah bílkovin (až 20 %). Je tak výborným pomocníkem i při redukčních dietách, protože dodává pocit sytosti a je lehce stravitelná. Je přirozeně bezlepková, a tudíž vhodná i pro celiaky.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.