Suroviny
- 100 g kokosové mouky (Adveni Medical)
- 100 g hladké čirokové mouky (Adveni Medical)
- 1 lžíce chia mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky xanthanu
- 100 g cukru
- 2 lžíce oleje
- 400 ml vody
- ovoce (čerstvé nebo mražené)
- Na drobenku:
- 2 silnější plátky tuku (Stella apod.)
- 3 lžíce rýžové mouky (nebo univerzální směsi, např. Doves Farm)
- 2 lžíce cukru
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme všechny sypké suroviny.
-
Přilijeme olej a po částech přiléváme vodu a šlehačem krátce vyšleháme.
-
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem, poklademe omytým a na kousky nakrájeným ovocem a posypeme drobenkou, kterou jsme připravili z tuku, mouky a cukru.
-
Pečeme při 160°C, až než se těsto přestane lepit na špejli. Doba pečení záleží na troubě a na šťavnatosti a množství ovoce, cca 30-45 minut.
-
Na polovinu koláče jsem použila mražený černý rybíz, na druhou čerstvé švestky nakrájené na drobné kostičky a posypané lžičkou mleté skořice.
Poznámka od kuchařky
Kokosová mouka se vyrábí z čerstvých kokosových ořechů, tj. nejpozději do 3 dnů od okamžiku jejich sklizně a to tak, že nejdříve se šetrně usuší dužina kokosových ořechů, z té se následně mechanickým lisováním za studena získá kokosový olej a poté je tato odtučněná dužina semleta na jemný prášek.
Kokosová mouka vyniká svým obsahem vlákniny, který činí 39 %! To je zhruba 3× více než má např. sója. Kokosová mouka obsahuje málo jednoduchých cukrů a má vysoký obsah bílkovin (až 20 %). Je tak výborným pomocníkem i při redukčních dietách, protože dodává pocit sytosti a je lehce stravitelná. Je přirozeně bezlepková, a tudíž vhodná i pro celiaky.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.