Vláčné řezy s rebarborou a zázvorem

60
- reklama -

Suroviny

cca 350 g rebarbory
1 hrnek třtinového cukru
2 vejce
300 ml kefíru nebo bílého jogurtu (popř. mléka)
100 ml oleje
2,5 – 3 hrnky polohrubé mouky
2 prášky do pečiva
1 lžička skořice
cca 3 cm dlouhý kořen zázvoru

Postup přípravy receptu

  1. Rebarboru očistíme, oloupeme a nakrájíme na dvoucentimetrové špalíčky. Dáme do mísy, zasypeme třtinovým cukrem a necháme asi 15 minut odležet.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím najemno nastrouháme zázvor a vymačkáme z něho šťávu.

  3. K rebarboře přidáme kefír, vejce, olej, zázvorovou šťávu a skořici, promícháme a po částech sypeme mouku. Její množství je závislé na hustotě těsta.

  4. Nakonec vmícháme prášek do pečiva, těsto vlijeme do plechu s vyšším okrajem, který jsme vyložili pečícím papírem a vložíme do trouby rozehřáté na 170°C. Pečeme do zezlátnutí povrchu, propečení vyzkoušíme špejlí.

  5. Vychladlou „buchtu“ sypeme moučkovým cukrem nebo podávámé s ušlehanou šlehačkou, případně zakysanou smetanou ( ve všech těchto variantách je moučník výborný i ještě lehce vlažný).

Poznámka od kuchařky

Moučník je příjemně sladkokyselý, osvěžující a nádherně vláčný. Lehce voní po zázvoru, který mu spolu s rebarborou dodává trochu exotickou, pikantní chuť.