Suroviny
- cca 350 g rebarbory
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 vejce
- 300 ml kefíru nebo bílého jogurtu (popř. mléka)
- 100 ml oleje
- 2,5 – 3 hrnky polohrubé mouky
- 2 prášky do pečiva
- 1 lžička skořice
- cca 3 cm dlouhý kořen zázvoru
Postup přípravy receptu
-
Rebarboru očistíme, oloupeme a nakrájíme na dvoucentimetrové špalíčky. Dáme do mísy, zasypeme třtinovým cukrem a necháme asi 15 minut odležet.
-
Mezitím najemno nastrouháme zázvor a vymačkáme z něho šťávu.
-
K rebarboře přidáme kefír, vejce, olej, zázvorovou šťávu a skořici, promícháme a po částech sypeme mouku. Její množství je závislé na hustotě těsta.
-
Nakonec vmícháme prášek do pečiva, těsto vlijeme do plechu s vyšším okrajem, který jsme vyložili pečícím papírem a vložíme do trouby rozehřáté na 170°C. Pečeme do zezlátnutí povrchu, propečení vyzkoušíme špejlí.
-
Vychladlou „buchtu“ sypeme moučkovým cukrem nebo podávámé s ušlehanou šlehačkou, případně zakysanou smetanou ( ve všech těchto variantách je moučník výborný i ještě lehce vlažný).
Poznámka od kuchařky
Moučník je příjemně sladkokyselý, osvěžující a nádherně vláčný. Lehce voní po zázvoru, který mu spolu s rebarborou dodává trochu exotickou, pikantní chuť.