Višňový moučník

316
- reklama -

Suroviny

60 dkg polohrubé mouky
30 dkg moučkového cukru
25 dkg Hery
2,5 dcl zakysané smetany
4 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1 kg vypeckovaných višní

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme mouku, cukr, Heru, žloutky, prášek do pečiva, vanilkový cukr a vypracujeme těsto.

  2. Jednu třetinu těsta oddělíme a dáme do lednice, aby trochu ztuhlo.

  3. Zbytek těsta vyválíme na plech, vyložený pečícím papírem.

  4. Na těsto rozetřeme zakysanou smetanu a položíme višně. Pokud jsou višně kyselejší, tak je pocukrujte krupicovým cukrem.

  5. Z bílků ušleháme sníh a navrstvíme jej na višně.

  6. Nyní z lednice vyndáme těsto, které jsme si tam dali ztuhnout a nastrouháme jej na hrubším struhadle na sníh jako poslední vrstvu.

  7. Pak moučník upečeme.

Poznámka od kuchařky

Těsto se hůř válí, trhá se. Já jsem to vyřešila takto : Ustřihnu si pečící papír velikosti plechu a těsto vyválím rovnou na papíru a pak jej přenesu i s papírem rovnou na plech. Višně po vypeckování dávám na síto, aby šťáva vykapala do misky. V moučníku by tolik šťávy nedělalo dobrotu.