Suroviny
- Korpus:
- 250 g hl. mouky
- 125 g cukru
- 1 balíček van. cukru
- 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 3 vejce
- 150 ml oleje
- 75 ml mléka
- 1 lžička kakaa
- Náplň:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 250 g tvarohu
- 100 g cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 želatinový ztužovač
- 100 ml vlažné vody
- višňový kompot
- Dále:
- 1 balíček čirého dortového želé
- (250 ml šťávy z kompotu)
Postup přípravy receptu
-
Na těsto důkladně promícháme (vyšleháme) všechny suroviny kromě kakaa. Dvě třetiny těsta dáme do vymazané a vysypané dortové formy. Dobře okapané višně rovnoměrně naskládáme na těsto, na okrajích ponecháme asi 1 cm volné místo. Do zbylého těsta vmícháme kakao a těsto nalijeme na višně a uhladíme. Dáme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 35-40 minut.
-
Na náplň si ušleháme smetanu do tuha. Smícháme tvaroh s oběma cukry a připravíme želatinový ztužovač podle návodu na oblae se 100ml vlažné vody a vmícháme ho do tvarohového krému. Nakonec zlehka vmícháme šlehačku. Krém natřeme na vychladlý korpus a uhladíme.
-
Z dortového želé a šťávy z kompotu připravíme podle návodu želé. Horké želé nalijeme na tvarohovo-smetanový krém a dort dáme na 2-3 hodinky vychladit do ledničky. Poté uvolníme okraj dortové formy a podáváme.
Poznámka od kuchařky
Na želé je možno použít samozřejmně i červené želé a vodu. Višňový kompot však dá želé úplně jinou barvu.