Višňovo-smetanový dort

48
- reklama -

Suroviny

Korpus:
250 g hl. mouky
125 g cukru
1 balíček van. cukru
3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
3 vejce
150 ml oleje
75 ml mléka
1 lžička kakaa
Náplň:
500 ml smetany ke šlehání
250 g tvarohu
100 g cukru
2 balíčky vanilkového cukru
1 želatinový ztužovač
100 ml vlažné vody
višňový kompot
Dále:
1 balíček čirého dortového želé
(250 ml šťávy z kompotu)

Postup přípravy receptu

  1. Na těsto důkladně promícháme (vyšleháme) všechny suroviny kromě kakaa. Dvě třetiny těsta dáme do vymazané a vysypané dortové formy. Dobře okapané višně rovnoměrně naskládáme na těsto, na okrajích ponecháme asi 1 cm volné místo. Do zbylého těsta vmícháme kakao a těsto nalijeme na višně a uhladíme. Dáme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 35-40 minut.


    Zobrazit celý recept

  2. Na náplň si ušleháme smetanu do tuha. Smícháme tvaroh s oběma cukry a připravíme želatinový ztužovač podle návodu na oblae se 100ml vlažné vody a vmícháme ho do tvarohového krému. Nakonec zlehka vmícháme šlehačku. Krém natřeme na vychladlý korpus a uhladíme.

  3. Z dortového želé a šťávy z kompotu připravíme podle návodu želé. Horké želé nalijeme na tvarohovo-smetanový krém a dort dáme na 2-3 hodinky vychladit do ledničky. Poté uvolníme okraj dortové formy a podáváme.

Poznámka od kuchařky

Na želé je možno použít samozřejmně i červené želé a vodu. Višňový kompot však dá želé úplně jinou barvu.