
Suroviny
1 koláč o průměru 26 cm
- Těsto:
- 210 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- citronová kůra (ze 1/4 citronu)
- 150 g Hery (másla)
- špetka soli
- Náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/4 sáčku vanil. pudinku
- 100 ml mléka
- čerstvé višně
- Drobenka:
- 50 g hrubé mouky
- 50 g cukru krupice
- 30 g másla (Hera)
- 1/2 KL skořice mletá (nemusí být)
Postup přípravy receptu
-
Na vál prosejeme mouku a cukr. Uděláme důlek, přidáme žloutek, citron. kůru, sůl a nastrouháme tuhý tuk. Vše rychle rukama zpracujeme na hladké těsto.
-
Těsto rozválíme na plát, vložíme jej do připravené koláčové formy a vytvarujeme.
-
Dno propícháme vidličkou (aby se při pečení nevyboulilo) a formu uložíme do chladu. Formy jsem měla teflonovou a keramickou a nevymazávala jsem je.
-
V kastrolku uvaříme pudink a ještě vlažný ho zašleháme do zbylých surovin na náplň. Také odpeckujeme višně.
-
Do jiné misky dáme suroviny na drobenku a prsty je rozemneme.
-
Troubu předehřejeme na 180 °C.
-
Do formy s těstem dáme tvarohovou náplň, poklademe jí vypeckovanými višněmi a posypeme drobenkou.
-
Formu dáme do vyhřáté trouby a po 10 min. ztlumíme na 175 °C a pečeme do světle růžova – asi 35 – 40 min.
-
Vypeckování višní – jelikož nevlastním žádný vypeckovač na višně / třešně, tak jsem většinou vypeckovávala jen ručně – nožem a vše okolo mě bylo zbarvené do červena. Minule jsem dumala, jak to udělat bez nepořádku a napadlo mě obyčené brčko a špejle.
-
Do brčka dáme špejli (aby se nelámalo), aby brčko po špejli necestovalo tak na ní uděláme jakoby uzel z gumičky a můžeme odpeckovávat bez nepořádku. Šťáva, která obvykle cáká všude okolo, se tady dostane do brčka a nikde není nepořádek. Tento „odpeckovávač“ dáme na višeň proti otvoru po stopce a jen lehce zatlačíme. Pecka vyjede ven hladce a jde to krásně rychle. Přemýšlela jsem, že to dám jako „recept“, ale nevím, jestli by tu proti tomu nevznikly nějaké dohady a tak to přidávám pod recept i s fotkami.
Poznámka od kuchařky
Recept mám z kuchařky moučníků a lehce jsem ho upravila pro naší chuť.
Koláč byl krásně šťavnatý a díky višním lehce nakyslý. Mám višně hodně ráda a tak jsem si tímhle koláčem, udělala malou osobní radost ;-).
Místo uvařeného pudinku, lze do náplně přidat jen pár lžic mléka, ale díky pudinku nebyla náplň suchá a drobivá.