Vinné karbanátky a prejt

111
- reklama -

Suroviny

600 g vinné klobásy
1/2 čerstvé mrkve
1/4 cibule (nejlépe bílé)
1 stroužek česneku
1 cm zázvoru
oregano
koriandr
libeček (ten být nemusí) – nejlépe čerstvé, lze i sušené – dle chuti
pepř
sůl
0,6 dcl bílého vína (nemusí být, počítá se ale 1 dcl na 100 g klobásy)
strouhanka na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Bílou klobásu pečlivě vymačkáme ze střívka (je to piplačka, rozříznutí mi nepomohlo)

  2. Přidáme jemně nastrouhanou mrkev, cibuli, zázvor, prolisovaný česnek a nakrájené bylinky.
    Zalijeme vínem a pořádně propracujeme. (Já to dělala rukou). Ochutnáváme, případně dochutíme dle naší chuti, pozor, propečením se chuť zvýrazní!!!!!
    Necháme odpočinout, mezitím si začneme pracovat na příloze – mamka uznává jen br. kaši, do které se dávají ty samé bylinky jako do té směsi.

  3. Směsku z klobásky zahustíme strouhankou, tak, aby směs byla polotekutá, nesmí být vyloženě pevná, ale ani řídká.

  4. Z části vytvarujeme karbanátky, ruce si namáčíme do studené vody, tvarování jde lépe. Upečeme do růžova, zbytek jako prejt dáme na druhou pánev a propečeme do křupava.

    Podáváme s br.kaší. Případně s jinou námi oblíbenou přílohou.

    Zdroj – Recepty od mé mamky

Poznámka od kuchařky

Od kamarádky jsem dostala 2 kg čerstvých bílých klobásek, část jsem zamrazila, část normálně upekla a zbytek jsem takto zpracovala, abych z toho měla něco i já.