Vinná omáčka

273
- reklama -

Suroviny

2 mrkve
1/2 menšího celeru
nové koření
celý pepř
tymián
bobkový list
olej
1 lžíce cukru krystal
menší rajský protlak
1 velká lžíce švestkových povidel
200 ml hovězího vývaru (nebo bujónu)
100 ml červeného vína
100 ml čerstvé pomerančové šťávy
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji orestujeme nastrouhanou zeleninu, přidáme lžíci cukru a necháme zkaramelizovat.

  2. Pak přidáme koření, protlak, povidla a vývar, dobře promícháme a necháme asi 40 minut provařit.

  3. Pak zalijeme červeným vínem.

  4. Omáčku rozmixujeme (nebo propasírujeme, pokud chceme omáčku hladkou), osolíme a opepříme dle chuti a nakonec dáme čerstvou pomerančovou šťávu. Podáváme ke zvěřině nebo k uzenému masu.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: časopis Instinkt, s drobnými úpravami