Suroviny
10 porcí
- Ingredience:
- 1 kg vepřové plece (bez kůže)
- 0,6 kg vepřového bůčku (tučného, bez kostí a kůže)
- 3 ks žemle (suché)
- 0,2 l bílého vína
- 0,2 l mléka (stačí 0,1 l smetany 33% a doplnit vínem pokud není už vypité)
- Koření:
- 2 g mletého pepře
- 1 g muškátového květu
- 1 g citrónové kůry (strouhaná)
- sůl (podle chuti)
- skopová střívka (nebo vepřová)
- špejle (na zadělání jako na jitrnice)
Postup přípravy receptu
-
Příprava: večer maso nakrájíme na kostky cca 1×1 cm nebo i menší, osolíme a opepříme, pak si dáme dvojku vínka, maso dáme do ledničky a jdeme chrnět.
-
Ráno masíčko semeleme, libové a tučné každé zvlášť, libové co nejjemněji raději dvakrát.
-
Housky namočíme do mléka a rozetřeme na velmi jemnou hmotu, přidáme semleté maso a mícháme dokud nás nebolí ruka, to je hmota spojená.
-
Potom přidáme zbylé koření a víno, zamícháme a nakonec domícháme tučné mleté maso, aby se nám spojilo. Když je hmota příliš hustá, přidáme víno.
-
Naplníme do střívek, zadrhneme nebo zašpejlujeme a pečeme podle chuti, obalené v hladké mouce nebo trojbalu /mouka, vejce strouhanka/.
-
Pečeme z obou stran, příloha – co komu chutná a nezapomeňte ten zbytek vína, ten až k jídlu. Jinak by za vás mohl dovařovat někdo jiný a jíst také. Jde to upéct i jako prejt, ale střívko je nejlepší. Přeji bon appetit neboli dobrou chuť.
-
Jo, abych nezapomněl, jak vyzkoušet chuť klobásy: do malého šálku dejte trochu hmoty a strčte do mikrovlny. Nezapomeňte otočit časovačem asi na třicet vteřin až minutu, sakra psal jsem trochu do šálku, ne všechno a dát ochutnat druhým, nesežrat všechno sám.
-
Pravidlo starých kuchařů zní do jídla se dává to co tam patří a ne to co nám chutná. Nepřidávat jiné přísady pak je to, něco jiného to je všeobecné pravidlo.
-
Doporučená příloha: Brambory samozřejmě vařené , pečivo ale klidně i brambor. salát