Suroviny
na velký hluboký plech
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 180 g cukru krupice
- 1 vanilkový pudink – sypký
- vanilkové aroma dle chuti
- 1,5 lžičky citronové kůry
- 1 prášek do pečiva
- 180 g másla nebo Hery (změklé)
- 1 žloutek
- 200 g zakysané smetany nebo smetanového jogurtu
- Dále:
- 1 kg jablek, oloupaná, hrubě nastrouhaná -čistá váha
- 1 bílek
- 1 vanilkový cukr
- 2-3 hrsti mletých vlašských ořechů nebo jemně nasekaných
- Dle chuti:
- strouhaný kokos
- rozinky
- vlašské ořechy
- mletá skořice
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mouku, cukr, kůru, pudinkový a kypřící prášek a promícháme. Přidáme aroma, žloutek, změklý tuk a smetanu a ze všeho vypracujeme hladké nelepivé těsto, které rozdělíme na dva díly (jeden o kousek větší).
Hlubší plech vyložíme pečícím papírem nebo ho vymažeme máslem a vysypeme moukou (kokosem). -
Nejprve rozválíme na pomoučněném stole ten o kousek větší kus těsta na slabý plát, který přeneseme na pečící papír (těsto dáme trošku i do krajů plechu). Pokud chceme, můžeme těsto vyválet přímo na pečícím papíru a přenést na plech i s ním.
-
Nastrouhaná jablka nasypeme rovnoměrně na těsto, posypeme dle chuti cukrem a vším co máme rádi (kokos, ořechy, rozinky máčené v rumu, skořice…).
-
Jablkovou náplň pak zakryjeme plátem slabě rozváleného těsta, které propícháme vidličkou. Koláč potřeme bílkem, který jsme trochu našlehali, a posypeme ořechy a vanilkovým cukrem.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova. Koláč necháme vychladnout, pokrájíme a podáváme. Pokud máme rádi sladké, můžeme ještě před podáváním pocukrovat moučkovým cukrem.
-
Pokud máme raději kokos než ořechy, můžeme po natření bílku posypat kokosem a vanilkovým cukrem.
-
U nás se koláč krájí většinou ještě vlažný :-), je vláčný hned po upečení.