Víkendový jablečný koláč – vláčný

68
- reklama -

Suroviny
na velký hluboký plech

Těsto:
500 g hladké mouky
180 g cukru krupice
1 vanilkový pudink – sypký
vanilkové aroma dle chuti
1,5 lžičky citronové kůry
1 prášek do pečiva
180 g másla nebo Hery (změklé)
1 žloutek
200 g zakysané smetany nebo smetanového jogurtu
Dále:
1 kg jablek, oloupaná, hrubě nastrouhaná -čistá váha
1 bílek
1 vanilkový cukr
2-3 hrsti mletých vlašských ořechů nebo jemně nasekaných
Dle chuti:
strouhaný kokos
rozinky
vlašské ořechy
mletá skořice

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mouku, cukr, kůru, pudinkový a kypřící prášek a promícháme. Přidáme aroma, žloutek, změklý tuk a smetanu a ze všeho vypracujeme hladké nelepivé těsto, které rozdělíme na dva díly (jeden o kousek větší).
    Hlubší plech vyložíme pečícím papírem nebo ho vymažeme máslem a vysypeme moukou (kokosem).


    Zobrazit celý recept

  2. Nejprve rozválíme na pomoučněném stole ten o kousek větší kus těsta na slabý plát, který přeneseme na pečící papír (těsto dáme trošku i do krajů plechu). Pokud chceme, můžeme těsto vyválet přímo na pečícím papíru a přenést na plech i s ním.

  3. Nastrouhaná jablka nasypeme rovnoměrně na těsto, posypeme dle chuti cukrem a vším co máme rádi (kokos, ořechy, rozinky máčené v rumu, skořice…).

  4. Jablkovou náplň pak zakryjeme plátem slabě rozváleného těsta, které propícháme vidličkou. Koláč potřeme bílkem, který jsme trochu našlehali, a posypeme ořechy a vanilkovým cukrem.

  5. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova. Koláč necháme vychladnout, pokrájíme a podáváme. Pokud máme rádi sladké, můžeme ještě před podáváním pocukrovat moučkovým cukrem.

  6. Pokud máme raději kokos než ořechy, můžeme po natření bílku posypat kokosem a vanilkovým cukrem.

  7. U nás se koláč krájí většinou ještě vlažný :-), je vláčný hned po upečení.