
Suroviny
2 porce
- 700 g brambor – typ A (nejlépe červené)
- 200 ml vývaru (nejlépe hovězího)
- 1 velká červená cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce (jablečného) octa
- 1 lžíce hořčice
- čerstvá pažitka
- sůl
- černý pepř
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit brambory ve slupce.
-
Mezitím oloupeme a na hrubo nakrájíme cibuli, dáme ji do misky, trochu osolíme a přidáme ocet a hořčici, zamícháme. Potom nakrájíme pažitku a přidáme k cibuli.
-
Do malého hrnce dáme vývar.
-
Jakmile jsou brambory dovařené, dáme ohřát vývar – ale pozor, nesmí se vařit, musí být pouze horký. Ještě horké brambory oloupeme a nakrájíme na plátky nebo kostičky. Poté je ještě teplé dáme do mísy, zalijeme horkým vývarem, opatrně promícháme, přidáme cibuli s pažitkou, olej, sůl a pepř a ještě dál promícháme, dokud se vše nespojí v krémovější konzistenci.
Poznámka od kuchařky
Pokud nemáme vývar k dispozici, povaříme 5 minut přiměřeného množství bujonu (může být i zeleninový) anebo Podravky Natur, v určeném množství vody.
Důležité upozornění: základní předpoklad je, že brambory i vývar musí být v okamžiku spojení teplé/horké.