Vídeňský bramborový salát

134
- reklama -

Suroviny
2 porce

700 g brambor – typ A (nejlépe červené)
200 ml vývaru (nejlépe hovězího)
1 velká červená cibule
2 lžíce oleje
2 lžíce (jablečného) octa
1 lžíce hořčice
čerstvá pažitka
sůl
černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Dáme vařit brambory ve slupce.

  2. Mezitím oloupeme a na hrubo nakrájíme cibuli, dáme ji do misky, trochu osolíme a přidáme ocet a hořčici, zamícháme. Potom nakrájíme pažitku a přidáme k cibuli.

  3. Do malého hrnce dáme vývar.

  4. Jakmile jsou brambory dovařené, dáme ohřát vývar – ale pozor, nesmí se vařit, musí být pouze horký. Ještě horké brambory oloupeme a nakrájíme na plátky nebo kostičky. Poté je ještě teplé dáme do mísy, zalijeme horkým vývarem, opatrně promícháme, přidáme cibuli s pažitkou, olej, sůl a pepř a ještě dál promícháme, dokud se vše nespojí v krémovější konzistenci.

Poznámka od kuchařky

Pokud nemáme vývar k dispozici, povaříme 5 minut přiměřeného množství bujonu (může být i zeleninový) anebo Podravky Natur, v určeném množství vody.

Důležité upozornění: základní předpoklad je, že brambory i vývar musí být v okamžiku spojení teplé/horké.