
Suroviny
5 porcí
- ½ menší hlávky bílého zelí (cca 500 g)
- 2 větší cibule
- 150 g uzené slaniny
- 1 vrchovatá polévková lžíce krupicového cukru
- 350 g suchých těstovin
- 2 polévkové lžíce kvasného octa
- 1 čajová lžička kmínu
- 1 vrchovatá čajová lžička sladké papriky
- 1 dl vývaru nebo vody z těstovin
- sůl
- pepř
- petržel na dozdobení
Postup přípravy receptu
-
Ze zelí odstraníme vrchní narušené listy a vykrojíme košťál. Celou hlávku rozebereme na jednotlivé listy a důkladně je opereme. Z listů vykrojíme silná žebra a listy nakrájíme je na čtverečky, přibližně o hraně 1,5 cm. Nakrájené zelí vložíme do větší misky, posolíme a pěstí několikrát zmáčkneme a necháme odležet.
-
Nyní dáme vařit těstoviny do dostatečného množství vroucí osolené vody. Budou se vařit 7 minut a pak je necháme 15 minut odstát, než je scedíme.
-
Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme ji do větší pánve. Když pustí tuk, přidáme nakrájenou cibulku a společně restujeme pár minut. K osmažené cibulce přilijeme dvě polévkové lžíce octa a necháme asi minutu odpařit.
-
Do menšího kastrůlku nebo pánvičky nasypeme krystalový cukr a necháme ho zkaramelizovat. Cukr se rozpustí a získá hnědou barvu. Kastrůlek odstavíme.
-
Po minutě odpařování octa přisypeme do pánve připravené zelí, kmín, papriku a zkaramelizovaný cukr. Promícháme a podlijeme vývarem nebo vodou z těstovin. Zelí dusíme do měkka. Trvá to 15-20 minut. Zelí získá zlatavou až nahnědlou barvu. Pánev odstavíme.
-
Scezené těstoviny přisypeme do pánve, vše společně promícháme a ještě krátce, 2-3 minuty, prohřejeme. Máme hotovo. Ještě přidáme čerstvě namletý pepř a ochutnáme, zda je pokrm chuťově vyvážený dle chutí rodiny. Podáváme posypané petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Šunkofleky se zelím jsem poprvé ochutnala při loňské návštěvě Vídně. Vypadaly lákavě a ještě lépe chutnaly. Manžel je jedl tak, jak byly připraveny, já jsem si k nim přidala ještě opečené chilli klobásky.
Tento recept i s fotopostupem najdete na mých stránkách http://www.varimesmarcelou.cz/testoviny/videnske-s…









