Vídeňská roštěná (pro zizala)

73
- reklama -

Suroviny
4 porce

cibule
4 ks roštěnek (nízký roštěnec je vhodnější) 1 cm silných
sůl, pepř
hladká mouka
tuk na smažení (sádlo, máslo, olej)
trochu vývaru (voda)
tuk na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Napřed usmažíme do zlatova na kroužky nakrájenou cibuli a dáme bokem.

  2. Okraje roštěnek nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, shrneme do původního tvaru, pomoučíme (někdo moučí jen z jedné strany)

  3. a opečeme do hněda na rozpáleném tuku. Z první strany asi 2 až 3 minuty a z druhé strany 1 až 2 minuty. Maso dáme na nahřátý tác a udržujeme v teple (pod alobalem).

  4. Šťávu na pánvi zastříkneme vývarem (vodou), dosolíme, krátce povaříme (můžeme zjemnit studeným máslem) a nalijeme na roštěnky.

  5. Maso posypeme osmaženou cibulí a neseme na tabuli.

  6. Příloha:
    brambory, rýže, volské oči, zeleninová obloha, nakládaná zelenina – okurky jsou asi nejlepší a patří k tomuto jídlu.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: notoricky známý recept 🙂

Poznámka:

Ještě pořád se u nás těžko shání vyzrálé, dobře odleželé maso.

1. Kupte jednu porci navíc a v předstihu si maso otestujte; pokud bude jako podrážka, uvařte DUŠENÉ roštěnky

2. Pokud máte dobrého řezníka, co se nechová jako hovado, tak vám řekne, zda je maso na toto jídlo OK (z mladého býka) a ještě spolu vyberete z toho, co má v lednici „mramorované“ maso. (pak neplatí ad.1)

3. Je lepší si nechat maso nakrájet v krámu. Z nízkého roštěnce má plátek masa váhu asi 75 g, takže asi koupíte dvojité (nedokrojené) roštěnky.

4. Maso naklepávat opatrně (hladkou stranou paličky a raději pod fólií), nepotrhat ho.

5. Při smažení platí, že méně je někdy více 🙂 a pokud už to přepísknete s délkou tepelné úpravy, nic není ztraceno. Akorát budete jíst cca o 90 minut později (nepoužíváte-li hrnec páně Papina)

6. Riziko „přepečení“ snížíte, použijete-li (proti všem kuchařským zásadám) studené maso přímo z lednice.

Proč ten název receptu?

Proto 🙂 https://www.toprecepty.cz/recept/49352-videnska-ro…

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíše to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…