Suroviny
9 porcí
- Těsto:
- 140 g hrubé mouky
- na špičku příborového nože prášek do pečiva – do mouky
- 250 ml vody
- špetku soli
- 90 g másla
- 4 celá vejce
- 1 vanilkový cukr nebo vanilková tresť – pár kapek
- formičky na košíčky 9 kusů o průměru 10 cm – velké
- Žloutkový krém, karamel na šlehačku a polevu dělám den dopředu.
- Krém žloutkový na plnění větrníků:
- 500 ml mléka – nebo smetany na vaření 10%
- 1 sáček Zlatý klas nebo 50 g Maizeny
- 1 balíček vanilínového cukru, když máme vanilkový lusk, tak tam kousek přidáme (vybereme před plněním)
- 2-3 žloutky
- 6 PL cukr krupice
- 80 g másla
- 2 lžíce pískového cukru
- rum ,ale v málo a chutnat, aby to nebylo příkře rumový, jenom váneček rumíku ,/dávám dvě čajové lžičky /
- Šlehačka s karamelem na plnění větrníků:
- (autor Casino) – velmi dobrá
- 130-150 g cukru krupice /doporučuji 130 g/
- 120 ml šlehačkové smetany – do karamelu, nebo odlít z rostlinné šlehačky do karamelu, je to jedno
- 380 ml rostlinné šlehačky
- Karamelová poleva na větrníky:
- 120 g cukru krystal
- voda dle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Necháme svařit na sporáku vodu se se špetkou soli, přidáme máslo a až se rozpustí, tak najednou vsypeme mouku.
Mícháme dřevěnou vařečkou, až se vše spojí. Dáme hořák na minimum a těsto vařečkou stále provalujeme v kastrůlku asi 8 minut aby se propařilo – je to důležité, jinak nevyběhne. Po všem tom provalování a paření necháme těsto částečně vystydnout asi na teplotu ruky. Můžeme ho přeložit do mísy robota a pak k němu přidáváme po jednom vajíčka a vždy vajíčko dobře přimícháme do těsta. Do posledního vajíčka přimícháme vanilkový cukr – tresť rozpustíme a zapracujeme do těsta. Vajíčka nesmí být ledová z lednice. Těsto dáme do cukrářského sáčku a dvakrát dokola uděláme hada ve formičce o průměru 10 cm. Nahřejeme troubu na 200°C, strčíme do ní plech a když je ohřátý, naskládáme na něj košíčky s těstem. Zapneme horkovzduch a pečeme 35 minut. Pak vypneme troubu a necháme v troubě ještě 10 minut dojít. Dobu pečení je nutné přizpůsobit velikosti košíčku. menší pečeme kratší čas cca 25 minut a taky zkrátíme dobu po vypnutí trouby na 7 minut. V žádném případě troubu po celý čas neotevíráme!
Větrníčky budou mít pěkné tmavé plamínky na vrcholcích – viz. foto. -
Žloutkový krém: všechny suroviny smícháme v mléce nebo smetaně a uvaříme do velmi hustého pudinku. Máslo s cukrem dobře našleháme a přidáme studený pudink, spolu vyšleháme do hladka. Uvařený pudink přikryjte potravinářskou folií a až tak ho dejte do lednice chladit. Pokud vaříme ze smetany na vaření, už máslo nepřidáváme! Jen prošleháme a plníme větrníky.
-
Karamelová šlehačka: cukr necháme za stálého míchaní zkaramelizovat do hnědé barvy. Do teplého karamelu přilijeme opatrně šlehačku, rozvaříme do hladka, pokud je potřeba, šlehačku přidáme, konzistence musí být lehce tekutá. Necháme vychladit a dáme do lednice.
-
Na druhý den vyšleháme rostlinnou šlehačku do tuha, do kastrůlku s karamelem přidáme tři lžíce ušlehané rostlinné šlehačky, promíchneme metlou a vylijeme k vyšlehané rostlinné šlehačce. Spolu důkladně promícháme stěrkou, aby nezůstal karamel u dna mísy a prošleháme znovu do tuha. Šlehačka by měla mít barvu lískového oříšku a být velmi jemně sladká. Chutnáme, aby nebyla proslazená moc.
-
Karamelová poleva: upálíme krystal na tmavě hnědý karamel, necháme trošku zchladnout, přilijeme trošku vody a rozvaříme na hustotu polevy. Vodu přilévejte postupně, aby nebyla poleva řídká, pak nedrží. Nechte v kastrůlku a před upotřebením mírně ohřejte. Já rozřežu větrníky a vršek namáčím rovnou v kastrůlku a nechám je vedle a pak uložím na větrníky. Poleva trošku lepí, ale nevadí, je velice chutná.
Poznámka od kuchařky
Jelikož jsem „šikula“ a všechny větrníky byly ode mne všelijak veliké, tak jsem tomu zatnula tipec!
Byla to hrůza, když rodinka projevila chuť na větrníky, prostě stres a jak to bude zase vypadat, proto jsem je nerada pekla.
Teď bez stresu přesně nadávkované těsto a rovnoměrně upečené dozlatova. Paráda. Formičky nemyjte saponátem, jenom horkou vodou a nechat usušit.
Krémy a polevy:
dle vlastního výběru