Suroviny
- 500 ml l vody
- 250 g hladké mouky
- 1 Hera
- 6 vajec
- 2 bílky
- špetka soli
- Krém:
- 200 g moučkového cukru
- 1 l mléka
- 0,5 dcl rumu
- 3 vanilkové pudinky
- 5 žloutků
- 1 máslo
- Karamelový krém:
- 350 ml smetany ke šlehání
- 200 g másla
- 100 g pískového cukru
- 40 g vanilkového pudinku
- 40 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1/2 vanilkového cukru
- Karamelová poleva:
- 220 g moučkového cukru
- 220 g pískového cukru
- 3 lžíce mléka
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme Heru, sůl a zahřejeme k varu. Když se tuk rozpustí, vsypeme mouku. Mouka se musí propařit a vznikne nám hladké lesklé těsto, které se nesmí chytat na stěny hrnce. Necháme vychladnout, občas lehce promícháme.
-
Když nám těsto vychladlo, postupně zamícháváme po jednom všechna vejce. Pak ještě bílky. Na plech dáme pečící papír a těsto si vložíme do plátěného pytlíku s trubičkou na konci. Nyní stříkáme samotné větrníčky jako malé hromádky.
-
Plech s větrníčky dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme nejprve 10 minut při 230°C, pak dalších 15 minut při 180°C. Troubu nesmíme při prvních 10 minutách vůbec otevírat, aby těsto nekleslo.
-
Větrníčky vytáhneme, necháme vychladnout, překrojíme napůl a plníme krémem.
-
Krém: Uvaříme si pudink z mléka, žloutků a pudinkového prášku. Do pudinku zamícháme rum. V míse si smícháme máslo s cukrem a do ní postupně přidáme vychladlý pudink. Do ušlehaného másla po částech přišleháme zchladlý pudink.
-
Karamelový krém: Na pánvi roztavíme cukr, aby se z něj stal karamel. Přidáme 2 dcl smetany a rozvaříme za stálého míchání.
-
V jiném hrnci smícháme se zbytkem smetany žloutek a pudinkový prášek. Přilijeme karamel a při stálém míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 2 minuty a poté dáme mimo plamen a při častém promíchání necháme zchladnout.
-
Krém vytvoříme z vychladlé směsi, kterou pomocí mixéru smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a změklým máslem.
-
Karamelová poleva: V hrnci rozpustíme pískový cukr, aby vznikl karamel. Přilijeme mléko, rozmícháme a povaříme na hladký krém. Prosátý moučkový cukr v misce zalijeme karamelem a dohladka smícháme.