Větrníčky

47
- reklama -

Suroviny

500 ml l vody
250 g hladké mouky
1 Hera
6 vajec
2 bílky
špetka soli
Krém:
200 g moučkového cukru
1 l mléka
0,5 dcl rumu
3 vanilkové pudinky
5 žloutků
1 máslo
Karamelový krém:
350 ml smetany ke šlehání
200 g másla
100 g pískového cukru
40 g vanilkového pudinku
40 g moučkového cukru
1 žloutek
1/2 vanilkového cukru
Karamelová poleva:
220 g moučkového cukru
220 g pískového cukru
3 lžíce mléka

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme Heru, sůl a zahřejeme k varu. Když se tuk rozpustí, vsypeme mouku. Mouka se musí propařit a vznikne nám hladké lesklé těsto, které se nesmí chytat na stěny hrnce. Necháme vychladnout, občas lehce promícháme.


    Zobrazit celý recept

  2. Když nám těsto vychladlo, postupně zamícháváme po jednom všechna vejce. Pak ještě bílky. Na plech dáme pečící papír a těsto si vložíme do plátěného pytlíku s trubičkou na konci. Nyní stříkáme samotné větrníčky jako malé hromádky.

  3. Plech s větrníčky dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme nejprve 10 minut při 230°C, pak dalších 15 minut při 180°C. Troubu nesmíme při prvních 10 minutách vůbec otevírat, aby těsto nekleslo.

  4. Větrníčky vytáhneme, necháme vychladnout, překrojíme napůl a plníme krémem.

  5. Krém: Uvaříme si pudink z mléka, žloutků a pudinkového prášku. Do pudinku zamícháme rum. V míse si smícháme máslo s cukrem a do ní postupně přidáme vychladlý pudink. Do ušlehaného másla po částech přišleháme zchladlý pudink.

  6. Karamelový krém: Na pánvi roztavíme cukr, aby se z něj stal karamel. Přidáme 2 dcl smetany a rozvaříme za stálého míchání.

  7. V jiném hrnci smícháme se zbytkem smetany žloutek a pudinkový prášek. Přilijeme karamel a při stálém míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 2 minuty a poté dáme mimo plamen a při častém promíchání necháme zchladnout.

  8. Krém vytvoříme z vychladlé směsi, kterou pomocí mixéru smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a změklým máslem.

  9. Karamelová poleva: V hrnci rozpustíme pískový cukr, aby vznikl karamel. Přilijeme mléko, rozmícháme a povaříme na hladký krém. Prosátý moučkový cukr v misce zalijeme karamelem a dohladka smícháme.